Østre Skole. Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Borgmesteren oplever ekstraordinært stor interesse for Bornholm: Mange vil gerne have del i byens udvikling

Investorer, udviklere og organisationer står nærmest i kø for at blive en del af den udvikling, som allerede er i gang, og som tager ekstra fart i de kommende år, fortæller borgmester Winni Grosbøll. Det gælder også i Rønne, hvor den tidligere Østre Skole, det tidligere landsstævnestadion og det tidligere elværk er i spil.

– Jeg har været borgmester i 10 år og kan ikke huske, at vi har haft så travlt som lige nu. Og så stor en interesse udefra. Vi har afsat midler til, at vi i tre år kan mande op på planlægningsområdet. Det gør, at vi skal styre denne udvikling. Vi har de seneste år lavet planer for vores største bysamfund, og det gør det alt andet lige lettere at styre en proces, når der bliver interesse fra alle sider, siger hun til Bornholms Tidende.

Ifølge Winni Grosbøll er der fra flere sider vist interesse for den tidligere skole ved Pingels Allé og den tidligere sportsplads ved Torneværksvej.

– Der er ingen tvivl om, at den gamle fodboldbane – Sporteren – er attraktiv, og selve byggeretten til den alene er et stort aktiv. På den anden side ligger der nogle gamle bygninger, som ikke er så attraktive, for de er dyre at renovere. Det kræver, at man kan se et potentiale i at renovere dem eller fjerne og bygge noget nyt, siger hun om Østre Skole.

Bygninger kan forsvinde

Personligt ser Winni Grosbøll gerne, at de ældste og pæneste dele af Østre Skole bliver bevaret for eftertiden, og hun ville elske, hvis man kunne finde et projekt, der kunne omdanne dem til boliger.

– De to bygninger er gamle og fine, men man kunne sikkert med stor fordel rive den lave fløj (mod Svanekevej – red.) ned. Det ville være fantastisk, hvis man kan finde et projekt, hvor man skaber liv i bygningerne – eventuelt ved at omdanne dem til boliger eller erhvervslejemål som kontorfællesskaber eller hotel. Det ville da være nummer 1, lyder det fra borgmesteren.

Hun er dog ikke mere begejstret for de store skolebygninger, end at hun godt kan forestille sig et scenarium, hvor de bliver revet ned, hvis det ikke lykkes at finde et sådant projekt.

– Jeg vil hellere have dem væk, end at de står og forfalder, fastslår hun.

Man bliver forelsket

I det seneste år har det tidligere DGI-stadion været reserveret til en oplevelsespark, som private aktører, Bornholms Energi & Forsyning og Bornholms Regionskommune prøvede at etablere. Den reservation udløb ved årets udgang, og allerede inden det skete, havde kommunen hørt fra andre, som ser et potentiale i det store areal.

–  Der har været nogle forskellige henvendelser og interesse for området, både rekreativt og boliger. Vi har ikke lagt os fast på, hvad der skal ske, men der er forskellige interesser, fortæller hun.

Også det tidligere, fredede elværk i Lille Madsegade er der interesse for. Tidligere har kommunen haft svært ved at finde ud af, hvad bygningsmassen skal bruges til, men nu ligger der planer om skatermiljø i en kold hal og tanker om at inddrage ungdomsskole og fritidsinteresser.

– Der har tidligere været meget stor interesse fra fondene, og det er der stadig. Det er bare også en fantastisk spektakulær bygning. Jeg kan da godt forstå, at man bliver forelsket i den, når man kommer derind. Det gør jeg også selv, siger Winni Grosbøll.