Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Det første chok har lagt sig efter branden nytårsnat. Nu er Jette Laursen i gang med at se fremad

Forpagter Jette Laursen fra Svaneke Bodega slipper økonomisk uskadt gennem branden i Søllingsgaard i Svaneke nytårsaften og -nat. Hun har de nødvendige forsikringer. Også den mod indkomsttab, som ikke alle tegner.

– Jeg har de forsikringer, som jeg har brug for. Jeg er også forsikret mod indkomsttab. Det hjælper lidt. Så er der da ikke den del at spekulere på, fortæller Jette Laursen.

Godt et par uger efter branden har første chok fortaget sig. Jette Laursen er nu i gang med at se fremad.

– Jeg regner med, at håndværkerne vil være i gang i mellem tre og seks måneder. Men det bliver jeg opdateret på senere på ugen. Lige nu har jeg nogle praktiske ting, som jeg er ved at ordne i forhold til forsikringen, siger hun.

Lidt længere fremme kommer arbejdet med at genopbygge bodegaen. Målet er at bringe den tættest muligt på den hidtidige Svaneke Bodega.

– Det primære er at få bodegaen i gang igen i den samme ånd og atmosfære, men selvfølgelig i en fornyet udgave. Det er klart, at vi skal have bodegaen genopført, så den kommer så tæt som muligt på den bodega, der var, siger Jette Laursen.

– På et tidspunkt skal jeg i gang med at finde nyt inventar. Det har jeg rigeligt med tid til, men det er jo heller ikke sådan bare lige at finde nyt inventar.

 

Sådan ser Svaneke Bodega ud i dag. Foto: Berit Hvassum

 

Var på stedet hele natten

Jette Laursen overværede branden og arbejdet med at slukke den i tæt på seks timer fra alarmen gik kort efter klokken 23 nytårsaften.

– Jeg hørte om branden med det samme, for jeg bor tæt på. Jeg gik også med det samme derop og så på, mens brandvæsenet arbejdede. Jeg stod der hele natten indtil klokken fem om morgenen, fortæller hun.

Hvordan kunne du næsten holde det ud?

– Det kunne jeg næsten heller ikke. Jeg havde bare brug for at vide, hvad der skete. Men det var da et meget trist syn. Det var rystende at se. Det er ingen hemmelighed.

– På et tidspunkt foreslog indsatslederen, at jeg bare kørte hjem. Men jeg var bare lige hjemme en halv times tid for at få noget varmt at drikke. Jeg kunne slet ikke finde ro. Så en halv time efter stod jeg deroppe igen, siger Jette Laursen.

Midt i chokket og de mange helt uventede tanker, som branden har ført med sig, har Jette Laursen fundet stor støtte. Ikke bare i Svaneke, men også langt ud over byens grænser.

– Folk er dybt berørt af branden. Det gælder jo folk i hele byen. Jeg har fået gode, støttende og medfølende reaktioner fra så mange mennesker. Der har været en meget stor opbakning. Den er jeg meget taknemmelig for, siger hun.

– Min telefon har også kimet med folk fra hele Danmark, fordi branden også kom på landsdækkende medier. Så var man lige pludselig breaking news.

 

Du kan lige så godt tage
på ferie. Du kan alligevel
ikke gøre andet

 

Det er sin sag at flytte en bodega for en tid. Det kommer heller ikke til at ske.

– Det ser jeg ikke som en mulighed. Det varer heller ikke længe, før folk begynder at forberede sig til turistsæsonen. Så hvis der endelig var et ledigt lokale, ville det ikke vare længe, før jeg skulle ud igen, siger Jette Laursen.

– Nu skal jeg lige have styr på den praktiske del. Når jeg har det, vil jeg begynde at se på, hvad jeg måske ikke har brugt så megen tid på i de seneste år: Venner og familie for eksempel.

Måske skal også den lidt større kuffert i brug.

– Det kan da også godt være, at der bliver til en lille ferie. Jeg har aldrig nogensinde holdt ferie i tre uger i træk, siger Jette Laursen.

– Forsikringsmanden sagde det faktisk også: “Du kan lige så godt tage på ferie. Du kan alligevel ikke gøre andet”.