Børn, forældre og bedsteforældre fylder godt op, når der er børnebanko i Folkets Hus i Snogebæk. Foto: Jens-Erik Larsen
FOR ABONNENTER

Banko lokker børn til byen

Snogebæk Borgerforening har taget et initiativ, der er populært blandt børnene: Banko. Eller rettere: Børnebanko. Fordi spillet foregår helt på børnenes præmisser.

Denne søndag eftermiddag er 25 børn samt medfølgende forældre og bedsteforældre taget til Folkets Hus i Snogebæk for at hygge sig i to timers tid. De voksne må gerne se på, og de må også hjælpe børnene ved at pege på pladerne, når et tal bliver råbt op. Men de må ikke selv spille med.

– Der er meget stor opbakning i dag, konstaterer Bente Westh, der står for initiatiivet.

– Vi har været mange hver gang. Men jeg tror ikke, vi har været så mange som i dag.

Opråberne er til badminton

Sidste år var der enkelte gange børnebanko i Folkets Hus. Men i år har Bente Westh sat sig for, at det skal være et mere fast tilbud. Hun har lavet en aftale med sine børnebørn om, at de kommer og råber tallene op. Sådan er det ikke lige i dag. De er nemlig til badmintonstævne i Nexøhallen.

– Derfor er det os gamle, der galer op. Men ellers er det en på 12 og en på 13 år, der gør det, fortæller Bente Westh.

Det ændrer dog ikke på, at der bliver tænkt på det særlige banko-publikum: Tallene bliver råbt lidt langsommere op end ved ”voksen-banko”. På bordene står glas med saltstænger, der flittigt bliver knast og skyllet ned med sodavand. Og på sit eget bord ligger et mindre bjerg af gaver – det er præmierne.

– Jeg har været ude og handle rundt omkring. Det er selvfølgelig lidt svært at finde ud af, hvad præmierne skal være, fordi her jo kommer forskellige aldersgrupper og både drenge og piger, fortæller Bente Westh.

Mormor introducerede til banko

Ved et bord sidder brødrene Charlie og Buster Toft Thomsen fra Årsdale sammen med deres mormor Helle Toft Pettersen. Meget koncenteret følger de med i hvilke tal, der bliver råbt op.

Har I spillet banko her før?

– Nej, det tror jeg ikke, siger Buster.

Hvem er I her med?

– Det var vores mormor, der fik den idé, at vi skulle herhen, fortæller Charlie og peger på Helle Toft Pettersen.

Nå, mormor, hvorfor skulle I herhen?

– De kan godt lide tal, og vi har været til bankospil før. Det kunne de godt lide, siger Helle Toft Pettersen.

”53,” bliver der råbt op, og det er tydeligt, at drengene har vigtigere ting at tage sig til, end at snakke med en journalist.

”Banko!” Efter ti minutters spil er den første række fyldt. Silas Holm, der sidder i den anden ende af lokalet, får en præmie.

 

Silas Holm var den første, der fik en række, og Bente Westh kvitterede med en gave som præmie. Foto: Jens-Erik Larsen

 

En reklame for Folkets Hus

Ud over de 25 børn er der også mange voksne med i Folkets Hus. Selvom de ikke må spille med, må de meget gerne være der. Ja, faktisk ligefrem håber Bente Westh at børnebanko vil lokke nogle børneforældre til huset.

– Først og fremmest gør vi det her, fordi der også skal være noget for børnene. Men samtidig får vi på den her måde de unge mennesker ind i huset. Når forældrene kommer sammen med deres børn, opdager de, at vi har et sted som Folkets Hus her i Snogebæk. Og så opdagder de forhåbentlig også de andre ting, der foregår her, fortalte Bente Westh.

Der er børnebanko to gange mere denne vinter: Søndag 16. februar og søndag 15. marts. Hver gang klokken 13.00 til 15.00. Derefter bliver det genoptaget til efteråret.