Sådan ser den færdige servicebygning ud. Denne er netop færdiggjort i Nylars. Foto: Jens-Erik Larsen

Nye toiletter skyder op

PL Entreprise arbejder i disse måneder på at færdiggøre en række såkaldte servicebygninger for kommunen.

En servicebygning er i realiteten bare et toilet med puslebord og indlagt drikkeegnet vand, samt stik til opladning af cykler, tablets, telefoner eller andet.

I øjeblikket arbejder PL Entreprises team ved Skelbro mellem Boderne og Sose. Her ligger et gammelt kalkstensbrud blottet lige op til Søndre Landevej, og det er i sig selv interessant på grund af forekomsten af komstadkalk, som tidligere blev brugt til fremstilling af cement, samt muligheden for at finde trilobitter, blæksprutteskaller og andre sjældne forsteninger.

Fra bruddet går desuden en sti langs Risebækken som fører ned til kysten, med et tre meter højt vandfald undervejs og et smukt kuperet græsområde lige før stranden.

Kommunen opfører ialt 18 servicebygninger rundt omkring på Bornholm, herunder i Vestermarie og Nylars. Niels Poss fra PL Entreprise fortæller at servicebygningerne er klar til at tage i brug i maj.

 

 

Skelbro

Nedenfor P-pladsen ved Risebæk ligger et nedlagt kalkstensbrud, Skelbro, hvor man tidligere brød den såkaldte komstadkalk (der tidligere kaldtes orthoceratitkalk).

Her kan man finde forstenede orthoceratitter, der er svagt kegleformede 10-20 cm lange blæksprutteskaller, og trilobitter.

Det er forbudt at hamre i kalken, men man må gerne beholde de forsteninger, man finder i de løse kalkblokke, som ligger i bunden af bruddet.

Kilde: Naturstyrelsen Bornholm

 

 

Niels Poss og hans kolleger arbejder i øjeblikket på at installere en tømmetank ved det nedlagte kalkstensbrud ved Risebæk. Foto: Anette Vestergaard