Tre mindre øer bliver væk fra Folkemødet efter vrede over placering

Samsø, Læsø, Ærø og organisationen Balance i Danmark har valgt at blive væk fra årets Folkemøde. De er utilfredse med, at Folkemødet ville flytte deres fælles båd “Samka” fra inderhavnen til starten af ydermolen på Allinge Havn.

De tre ø-kommuner mener, at Folkemødet sætter pengene først ved at tilbyde deres hidtidige plads i inderhavnen til andre. Folkemødets kommunikationsansvarlige Pelle Nybirk afviser imidlertid, at det hænger sådan sammen.

Det indtryk har dog bidt sig fast på Ærø og Samsø, hvorfra medlemmer af kommunalbestyrelsen har meldt ud, hvorfor de tre ø-kommuner og Balance i Danmark ikke vil komme til årets Folkemøde.

“Vi oplever helt klart at beskeden var: Hvis andre kunne betale mere, skulle vi skubbes væk. Hvor er det kortsigtet! Hvor er det u-folkeligt, og hvor er det dog fattigt, at økonomisk grådighed nu dræber den ånd, der engang var på Folkemødet”, skriver Ruth Lange, byrådsmedlem på Samsø, i en mail til Bornholms Tidende.

Fra Ærø fortæller byrådsmedlem Jens Weiss, at ærøboere har talt med Tejns havnefoged Tom Nielsen, der frarådede dem at tage imod en kajplads på ydermolen.

“Desværre måtte vi ved tilmelding i år konstatere, at I ikke havde en sikker havneplads til os i Allinge Havn, kun på ydermolen, hvor chancen for en kraftig vind eller storm fra nordøst vil gøre, at vi kommer til at hænge i vores trosser og skader vores skib. Pladsen vil også isolere os fra nem tilgang til skibet for publikum og gæster”, skriver Jens Weiss i et debatindlæg i Bornholms Tidende.

“Jeg har i dag talt med havnefogeden i Tejn, Tom Nielsen, der fraråder mig at lægge en coaster dér, for sandsynligheden for, at der ikke kom frisk til hård vind, er som at vinde i lotto”, fortsætter han.

Hos Folkemødet fortæller Pelle Nybirk, at ønsket om at flytte de tre ø-kommuner og Balance i Danmark til starten af ydermolen udelukkende skyldes, at Folkemødet gerne vil skabe plads til flest mulige.

– På den måde kan vi få plads til et ekstra skib, fordi to skibe vil kunne ligge med front mod hinanden. Det handler om at optimere den måde, som vi bruger pladsen på, så vi kan få plads til så mange som muligt, siger han.

– Vi har tilbudt dem en plads inderst på ydermolen, der hvor lodsbåden ligger. Færgen havde den plads tidligere, og de var meget tilfredse med den, siger Pelle Nybirk.

– Det handler ikke om, at nogen vil betale mere for pladsen i inderhavnen. Det har vi også sagt til dem. Jeg synes faktisk, at det er rigtig dårlig stil, at de melder det sådan ud. For vi har forklaret dem, at det ikke hænger sådan sammen. Jeg er lidt uforstående over for kritikken, og jeg synes, at det er ærgerligt, at man gør det sådan, siger han.

Folkemødet har ifølge Pelle Nybirk været i dialog med de tre ø-kommuner og Balance i Danmark, men det ligger nu fast, at de ikke kommer til Folkemødet i år. Coasteren “Samka” har haft sin hidtidige plads de seneste tre år. Samsø har deltaget i fem folkemøder i alt.

– Vi havde en fin dialog med borgmesteren på Ærø, hvor vi fastholdt vores tilbud og faktisk tilbød dem en plads på et tidspunkt, hvor andre står på venteliste. Det sagde de nej tak til. Men vi håber da, at de vil komme alligevel eller komme igen et andet år, siger Pelle Nybirk.