Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Rønne Havns stadionagtige lys er tændt hele natten: “Min udsigt var mørk. Det var dejligt. Det er den ikke længere”

Lysmasterne på det nye havneområde neden for Galløkken i Rønne generer beboere i nærområdet. Det kom frem i mandags på borgermødet om havnens planer i Kanondalen.

– Galløkken var før et mørkt sted, og min udsigt var mørk. Det var dejligt. Det er den ikke længere. Nu er der en stadionagtig belysning, og der er fuld blus på hele natten. Det er lidt irriterende at se på alt det lys. Selv når jeg går sent i seng kan jeg se, at der stadig er lys. Andre steder i byen er der natsænkning, og når der så er aktivitet, så lyser det lidt op. Det ville være dejligt, hvis der kunne være mere mørkt, sagde Jens-Peter Jørgensen fra Søndre Allé til mandagens borgermøde, hvor hans indlæg både høstede en klapsalve og et ”hørt”.

Rønne Havns direktør, Thomas Bendtsen, lød i første omgang lod til at være overrasket over forslaget og problemets eksistens. Han signalerede fra scenen, at en mere dæmpet natbelysning ville være en oplagt idé. Også af hensyn til havnens strømudgifter. Han lovede at tage en snak med havnens tekniske chef.

– Det vil jeg tage med videre til kontoret og få lidt mere at vide om, sagde Thomas Bendtsen.

Senere på aftenen blev lysforureningen nævnt af flere – blandt andre Aksel Sonne, der takkede Jens-Peter Jørgensen for at have bragt problemet op.

Sænkning om natten

Thomas Bendtsen gjorde, som han sagde, han ville. Han tog problemstillingen med tilbage til havnekontoret på Sydhavnsvej, og han er stadig indstillet på at hjælpe dem, der er generet af lyset fra de nye områder i den sydlige del af havnen, i det omfang, det er muligt.

Han fortæller, at der på alle havnens såkaldte ISPS-kajer er det, der hedder orienteringslys. Det skal havnen have for at kunne overvåge områderne effektivt i henhold til ISPS-reglerne, som er de internationale regler for skibs- og havnesikkerhed.

– Men på vores andre områder er der sænkning på om natten, når det er sådan, at der ikke er aktivitet. Det var det, jeg tog med mig hjem for at høre teknikeren, hvordan det fungerer ude på det nye område, og om vi kan få det implementeret. For øjensynligt er det orienteringslys, der er dernede, forholdsvis kraftigt, så det er noget, vi kigger på, siger Thomas Bendtsen.

Mulighed for at spare strøm

Alle havnens ISPS-områder er kameraovervåget døgnet rundt hele året i henhold til de internationale regler. Det er derfor, der er orienteringslys, når der ikke er nogen aktivitet. Når der er aktivitet, skruer havnen op for lyset.

– Af sikkerhedshensyn skal der være mere lys på, når der arbejdes, men når der ikke er aktivitet på området, kan man godt skrue ned til et orienteringslys, der gør, at vi kan overvåge områderne effektivt, siger Thomas Bendtsen.

Derudover falder muligheden for at spare strøm ved at skrue ned for lyset om natten helt i tråd med havnens tilgang til energiforbrug.

– Derfor skal vi selvfølgelig have kigget på det, lyder det fra Thomas Bendtsen.

 

Foto: Berit Hvassum

 

 

Om ISPS

ISPS er en forkortelse af International Ship and Port Facility Security Code (Internationale kode for sikring af skibe og havnefaciliteter).

Koden er udviklet til sikring af havnen og skibsfarten mod terrorangreb.

Rønne Havn har skærpet adgangskontrollen og overvågningen samt foretaget andre sikringstiltag på havneområdet. Alle havneområder er fuldt implementeret i henhold til ISPS-koden.

For skibsfarten betyder det, at skibe eller skibsmægler senest 24 timer før ankomst skal oplyse Rønne Havn om:

Skibenes data
Forventet ankomst
Aktuel dybgang
Forventet assistancebehov
Afgangshavn
Formål med anløbet
Ladningsmængde og art
Afskiber/modtager
Eventuel ejer- eller indeståelseserklæring
For det omkringliggende samfund betyder det begrænset adgang til havnens områder.