Foto: Peter Leth

‘Kulturhistorisk perle’ søger ny ejer – og den er gratis

Hobro Værft i Nordjylland fik for et halvt års tid siden muligheden for at overtage en gammel fiskerbåd. I de senere år havde båden overlevet i et par havne i Randers Fjord, men da den tidligere ejer ikke længere ønskede at bruge kræfter på den, tog han kontakt til Peter Leth fra værftet i Hobro.

Under normale omstændigheder har en træbåd af en sådan art en levetid på op til 50 år, men her viste det sig, at der var tale om en noget ældre båd – og at den var kommet til det nordlige Jylland langvejsfra.

Fiskebåden ligger således i top-20 over landets ældste skibe og er bygget i Rønne i 1898. Det fortæller Peter Leth til Bornholms Tidende.

Han er nu ude med et tilbud: Hvem har lyst til at overtage båden og redde et stykke bornholmsk kulturarv?

– Vi er udmærket klar over, at man på Bornholm har enkelte fiskefartøjer liggende i forvejen, men et fartøj af den lille størrelse med en alder på over 120 år ville da være historisk galskab at sende til ophugning, lyder det fra Peter Leth.

– Det er vores opfattelse, at Skibsbevaringsfonden er parat til at indgå i en dialog om økonomisk støtte til en transport af kutteren. Så i første omgang drejer det sig om at få transporteret fartøjet hjem, konserveret og henlagt overdækket, så det derved vil blive sikret mod yderligere forfald, siger han.

 

Info

Peter Leth fra Hobro Værft og Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord kan kontaktes på tlf. 60 24 15 05.

 

Maritim kulturarv

Hobro Værft har i næsten 50 år udelukkende arbejdet med restaurering af bevaringsværdige træskibe, og det var derfor svært bare at være ligeglad, da man fik henvendelsen fra den lokale mand vedrørende den fine, gamle båd. Men da udviklingen med den maritime kulturarv på landsplan er blevet sådan, at man lokalt har særlig interesse for de fartøjer, som er typiske for ens eget område, har båden ikke den store relevans i Nordjylland.

– Jeg håber derfor, at I fra Bornholm kan se muligheder med denne kulturhistoriske perle af et fiskefartøj fra 1898 og forskønne Bornholm endnu mere, for jer selv og de mange turister, som besøger jer hvert år, siger Peter Leth.