Bereskabsstyrelsen på eftersøgning. Arkivfoto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Aarhus om gps til demente borgere: Det har været vældigt populært

I forlængelse af, at den 85-årige plejehjemsbeboer Benny Christiansen kort før jul gik hjemmefra sin bolig på Klippebo i Gudhjem og først blev fundet to døgn senere, forkommen og i overhængende livsfare, er der skabt lokal debat om gps.

Tidligere journalist Søren Wolff har i et læserbrev fortalt, at han ville ønske, at hans demente kone havde været udstyret med en gps, fordi hun gik ture, og Søren Wolf beretter om, hvordan det skabte utryghed, at han ikke vidste hvor hun var.

Alzheimerforeningen har i en artikel i Bornholms Tidende påpeget, at en gps i dag bliver betragtet som et hjælpemiddel, som ældre mennesker kan blive visiteret til gennem kommunen, og det har fået Bornholms Ældreråd til at tage debatten op på foreningens næste møde den 21. januar.

Ældrerådet vil blandt andet forlange, at der kommer ens regler på området, så alle ældre i kommunen behandles efter de samme regler.

Indtil videre har det ikke været muligt at få en kommentar fra kommunens ældrechef om, hvor vidt Bornholms Regionskommune har tænkt sig at lave konkrete tiltag ud fra reglerne om, at en gps i dag bliver betragtet som et hjælpemiddel. Men en række andre kommuner har gode erfaringer med gps.

I Aarhus fungerer det

Aarhus Kommune er et af de steder, hvor kommunen stiller en gps til rådighed til ældre hjemmeboende med demens, og det har man gjort siden 2014.

Det fortæller demensfaglig konsulent Anders Andersen:

– I Aarhus var det en politisk beslutning, at kommunen valgte at tilbyde ældre hjemmeboende borgere med demens at få en gps. Det har været vældigt populært, og vi har på årsbasis omkring 40 gps’er ude hos hjemmeboende her i vores kommune. Det er en ordning, vi har tilbudt på den præmis, at det er familien selv, der står for at reagere, og de tilbagemeldinger vi har fået er, at det er meget tryghedsskabende.

Aarhus Kommune benytter sig af systemet Stella Care.

– Den har en knap, hvor man kan ringe hjem, og det kan give en god yderlig sikkerhed. Vores udlån er som sagt til folk, der langt hen ad vejen selv ved, at de har demens.

Vejleder om muligheder

Anders Andersen fortæller, at man i Aarhus har et vejledningscenter, hvor folk kan komme forbi og se på og få vejledning om forskellige muligheder indenfor hjælpemidler, herunder også andre gps’er end den, som kommunen tilbyder.

– De senere år er der også sket en eksplosion af udviklingen af gps’er. I starten brugte man dem til at sætte på værktøj på byggepladser, så man kunne se, hvor det var henne, hvis det blev stjålet. Men mange af gps’erne i dag er direkte udviklet til mennesker med demens. Jeg ved, at der er en af de ny Otion, som er i dialog med apotekerne, så man kan købe et godt og billigt produkt i håndkøb. Den gps, vi tilbyder her, er en lidt klodset model, men hvis man gerne vil have en lidt smartere en og i et fint look, så vil man kunne købe dem på apoteket for få hundrede kroner.

– Min oplevelse er, at der er rigtig mange, som gerne vil anskaffe noget, og man er ikke nødvendigvis tilbøjelig til at synes, at det kommunen tilbyder er optimalt. Derfor er det interessant, at alle de her udbydere har udviklet noget, der er smart og flot – og at det nu er kommet ned i en pris hvor man tænker, det køber jeg da lige til min far.

Aarhus kommunes gps-løsning Stella Care er en løsning, hvor apparatet ikke koster noget, men som koster kommunen 450 kroner om måneden i abonnement.

Brug en Iphone 

I takt med, at de fleste i dag har en Iphone, kan telefonen faktisk gøre det ud for en diskret gps-løsning, for telefonen har en indbygget funktion, der hedder ”Find min Iphone”, som gør det muligt for andre, der også er udstyret med en Iphone at finde en person.

Telefonen har også en funktion, der hedder ”Send sidste lokalitet”, her sender telefonen automatisk sin placering til apple, når batteriniveauet er lavt.

At gps’en sidder i en telefon er også med til at forhindre, at man ”udstiller”, at man har et problem.