Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Leder: Én ø, ét forsyningsselskab

Er det i virkeligheden ikke lidt mærkeligt, at vi her på vores fine ø med 40.000 indbyggere betaler forskellige priser for forbruget i vores huse? På Balka koster vandet noget andet, end det gør i Klemensker. Nexø og Rønne betaler ikke det samme for fjernvarmen. Og lige om lidt stiger prisen for forbruget i cirka 7.000 husstande i Bornholms største by, blandt andet som følge af en konflikt mellem to forsyningsselskaber.

Er det på tide at ryste posen og anskue virkeligheden på en ny måde? I dagens avis forudser direktør Erik Steen Andersen fra Rønne Vand og Varme – forsyningsvirksomheden, der lige nu ligger i konflikt med Bornholms Energi og Forsyning – at der kommer til at gå år, før det her er overstået.

År!

Vi har børnefamilier, pensionister og en masse andre rønneboer, der lige om lidt skal finde 500 kroner mere om måneden, fordi varmeprisen tager en eksplosiv stigning. Erik Steen Andersen afviser simpelthen i dag, at de varslede prisstigninger kan undgås. De bliver med andre ord en realitet om halvanden måneds tid.

Jamen, hvis de to selskaber og deres bestyrelser ikke kan løse problematikken, så må vi jo finde nogen, der kan.

 

De skal ikke tjene penge eller opbygge
et fancy brand. De skal sørge for, at der
er strøm i vores stikkontakter, vand i
vores haner og varme i vores radiatorer,
og det skal de gøre på en måde, så vi som
forbrugere faktisk ikke lægger synderligt
mærke til dem

 

For situationen er uholdbar. Det kan ikke være rigtigt, at en stor bys borgere er taget som gidsler i en sag mellem to selskaber, som i realiteten begge er ejet af os alle sammen. Både Bornholms Energi og Forsyning og Rønne Vand og Varme er alene sat i verden for at betjene borgerne. De skal i princippet intet andet.

De skal ikke tjene penge eller opbygge et fancy brand. De skal sørge for, at der er strøm i vores stikkontakter, vand i vores haner og varme i vores radiatorer, og det skal de gøre på en måde, så vi som forbrugere faktisk ikke lægger synderligt mærke til dem.

Kan de ikke det, må vi som kunder og ejere jo begynde at tænke over, om konstruktionen er rigtig.

Hvad nu hvis man skiftede de mange mindre vandværker og de to giganter, Rønne Vand og Varme og Bornholms Energi og Forsyning samt alle de to sidstnævntes mange underselskaber – ud med ét fælles forsyningsselskab?

Kan man ikke finde ud af at fusionere, må man jo opløse det hele og starte forfra.

Det vil på kort sigt være lidt dyrere for nogle og lidt billigere for andre. Men på den lange bane vil det sørge for fælles fodslag i vores fælles kommune.

Igen: Ingen kan være tjent med situationen, som den er nu. Måske skal der tænkes helt, helt nyt i den bornholmske forsyningstank.