Illustration: Niras
FOR ABONNENTER

Erhvervslivet: Ja til en udvidelse af Rønne Havn

SYNSPUNKT
En enestående mulighed for et nyt erhvervseventyr banker på, når to af Østersøens gigantiske vindmølleprojekter vælger Rønne Havn som udskibningshavn. Erhvervsudvikling i denne skala kræver hårdt arbejde, mod til forandring – og plads til at gøre det. Derfor bakker et samlet Bornholms Erhvervsråd op om en inddragelse af området ved Kanondalen i Rønne Havn A/S’s arbejde, der vil få en positiv betydning for hele det bornholmske samfund i de kommende generationer.

Sagt i al fredsommelighed, så vælter vi os ikke i gigantiske erhvervsprojekter her på Bornholm, og det er ikke hvert årti, vi får mulighed for at tage del i så store erhvervsudviklende etableringsprojekter som nu, hvor Rønne havn er valgt til udskibningshavn under etableringen af foreløbig to vindmølleparker.

Men nu er muligheden her.

Bornholm har brug for et stærkt erhvervsliv

Når vindmøllegiganter som MHI Vestas og Siemens Gamesa banker på, så bør Bornholm lukke op og tage venligt imod. Demografiske fremskrivninger viser, at vi i hele Europa bliver flere ældre og færre i den arbejdsdygtige alder. Derfor skal vi på Bornholm spille på de heste, vi kan for at tiltrække flere mennesker, hvilket vindmølleprojekterne kan være med til.

Når vores nye gæster beder om erhvervsmæssig assistance til at udskibe deres enorme vindmøller, så er det hverken tilfældigt eller heldigt. At en erhvervsmulighed af denne kaliber rykker til Bornholm, skyldes hårdt arbejde hos Rønne Havn, samt at vi som ø, havn og erhvervsliv har noget at byde ind med. Noget, der rækker ud over en god placering midt i Østersøen – nemlig en servicemindet og fleksibel tilgang til et samarbejde, som vi vil gå langt for at få til at glide glat.

Vi har en solid grundstamme af industrivirksomheder på Bornholm, som længe har klaret sig godt og holdt gang i Bornholm i de svære år. Men de laurbær kan vi på Bornholm ikke tillade os at blive ved at hvile på.

Når Rønne Havn derfor forudser et behov for ekstra areal i form af en inddragelse området ved Kanondalen, så man kan imødekomme vores kommende samarbejdspartneres behov, kvitterer vi i Bornholms Erhvervsråd med et samstemmigt og anerkendende ”ja”.

Vindmøllerne vil give gode ringe i vandet 

Det er vigtigt at huske, at valget af Rønne Havn som udskibningshavn ikke blot er en kæmpe erhvervsmulighed for virksomhederne på havnen og det øvrige erhvervsliv. De afledte effekter vil have indvirkning på hele det bornholmske samfund mange generationer frem.

På Bornholm har vi en vision om, at vi gerne vil være 42.000 bornholmere, fordi det ville gøre mange ting lettere og sjovere på vores ø. Etableringen af vindmølleparkerne vil bidrage til denne målsætning ved at tiltrække arbejdskraft inden for fag, hvor vi har brug for flere hænder – og inden for fag, vi slet ikke har i dag.

Læg hertil ægtefælle og børn, som skal have job og gå i skole eller institution. De får behov for en bolig, vil få et hverdagsforbrug i detailhandlen, behov for underholdning, betale kommuneskat og meget mere. Tænk, hvad det kan danne af ringe i vandet.

Kan Bornholm løfte disse ”ringe i vandet”, som det ser ud i dag?

Nej, men det er den proces, vi som samlet erhvervsråd ser store muligheder i at løse sammen med hele Bornholm. Vi skal med andre ord se de kommende udfordringer som en historisk mulighed for at udvikle os som samfund. Også selvom vi endnu ikke præcis ved, hvordan fremtiden kommer til at se ud.

Erhvervene rundt om bordet i Bornholms Erhvervsråd – både detailhandlen, turismeerhvervene, håndværksfagene og industrien – melder klar til at gribe denne unikke mulighed og yde en stor indsats for at blive en del af de aktiviteter, som vindmølleprojekterne kaster af sig.

Udviklingen kræver ressourcer og plads, og derfor må vi som øsamfund kollektivt støtte op om udviklingsarbejdet ved at lade Rønne Havn integrere området ved Kanondalen.

Bornholm skal smede, mens jernet er varmt – og mens muligheden er her.

På vegne af Bornholms Erhvervsråd
Peter Vesløv, formand