Den moblie politistation på plads i Nylars. Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Politiet leder efter nye betjente

Det er blevet en fast tilbagevendende begivenhed, at Bornholms Politi hver kvartal holder informationsmøde om politiuddannelserne, og nu indbyder politiet igen alle, som går rundt med en lille politibetjent eller politikadet i maven til at komme og høre mere om, hvad det vil sige at være politibetjent på Bornholm, og hvad det kræver.

– Det er vores erfaring, at der ofte kan gå flere måneder fra beslutningen om, at man gerne vil være politibetjent, til man er sluppet gennem nåleøjet og er blevet optaget på Politiskolen. Derfor vil vi gerne fortælle om kravene for at blive optaget på uddannelsen, så interesserede kan nå at forberede sig, inden de skal til optagelsesprøve, siger Søren Nexø, der er uddannelseskoordinator hos Bornholms Politi.

Det kræver forberedelse

Nåleøjet, man skal igennem, består i første omgang af en række formelle krav, der først skal opfyldes.

Man skal blandt andet være dansk statsborger, have en ren straffeattest og have kørekort.

Opfylder man de formelle krav, bliver man indbudt til en prøvedag. Her skal man igennem en fysisk prøve, hvor man blandt andet bliver testet i kropshævninger, bænkpres, løb og længdespring. Desuden skal man også bestå en prøve i dansk sprog.

Består man den første prøvedag, bliver man indbudt til endnu en prøvedag. Her skal man igennem en personlighedstest, en samarbejdsopgave og en personlig samtale.

– Først når det er tilfredsstillende gennemført, er man sluppet gennem nåleøjet. Og det er ikke en prøve, som man lige kan rejse sig fra sofaen og bestå, siger Søren Nexø.

Kan blive på Bornholm

Han opfordrer alle, der har en idé om, at de måske er interesseret i politiuddannelserne, til at komme til informationsmødet, som bliver holdt den 22. januar, klokken 19 på Politigården på Zahrtmannsvej i Rønne.

Her vil man også kunne møde politistuderende, der i øjeblikket er i gang med uddannelsen til politibetjent, som vil fortælle om optagelsesprøverne og om hverdagen som elev på Politiskolen.

Desuden vil Søren Nexø informere om de forskellige karriereveje Politiet kan tilbyde og om mulighederne for at komme direkte til Bornholm efter endt uddannelse.

Selvom det ikke er muligt, at tage sin politiuddannelse på Bornholm, så kan han næsten love, at hvis man bliver optaget på Politiskolen og ytrer ønske om at komme til Bornholm, når man er færdiguddannet, så vil ønsket blive opfyldt, for det er løbende en udfordring at skaffe nok betjente til Bornholm.

Flere vil til Bornholm

Udfordringen med at skaffe betjente er dog ikke så stor, som den har været.

Hvor en del af de ledige stillinger hidtil har måttet besættes med såkaldt assistancepersonale, betjente fra det øvrige Danmark, som i en periode forflyttes til Bornholm, så er tendensen nu, at flere og flere betjente fra andre politikredse, selv søger til Bornholm.

Det skyldes ifølge formanden for Bornholms Politiforening, Michael Mortensen, at mange uddannede betjente har fået øjnene op for, at Bornholms er en forholdsvis lille og fredelig politikreds og for de muligheder, Bornholm tilbyder uden for arbejdstiden.