Arkivfoto

De største byer får billigere vand i år

Vandet bliver billigere i de større bornholmske byer i år.

For Bornholms Energi og Forsynings (Beof) 11.500 vandkunder bliver prisen for en kubikmeter vand sænket med ti procent – fra 7,58 kroner til 6,82 kroner per kubikmeter.

Det faste bidrag holdes i ro, og derfor ender den samlede besparelse for en gennemsnitlig husstand med et årligt vandforbrug på 150 kubikmeter med at være 114 kroner – eller 5,3 procent.

Beof leverer vand til blandt andet Nexø, Aakirkeby, Svaneke, Allinge-Sandvig og Hasle.

I Rønne kan RVV’s forbrugere glæde sig over Bornholms billigste vand, efter at kubikmeterprisen før moms fra årsskiftet er blevet reduceret fra 5,5 til 5,25 kroner.

En gennemsnitlig Rønne-husstand opnår en besparelse på 37 kroner og en samlet årlig vandregning på 1.433 kroner. Det er næsten 600 kroner mindre, end hvad Beofs kunder med et tilsvarende vandforbrug skal betale.

I 2019 kunne det lille private vandværk i Boderne pryde sig med at have Bornholms billigste vand, men i år tager vandprisen et gevaldigt spring op.

Det er kun de to største forsyningsvirksomheder, RVV og Beof, der sænker priserne. Klemensker Vandværk, der i mange år var Bornholms billigste, holder priserne i ro.

Seks af de 13 private vandværker på Bornholm har ønsket en stigning i taksterne. Det bliver begrundet med nye omfattende krav til målinger for pesticider, men også i almindelig pristilpasning, oplyses det i sagsfremstillingen om takstændringerne, som Natur- og Miljøudvalget godkendte i tirsdags.

 

Illustration: Christina Skovmose

 

Rabat til septiktanke – spildevand bliver lidt dyrere

 

Foruden at sikre billigere vand til sine kunder har Bornholms Energi og Forsynings (Beof) bestyrelse besluttet at skære ti procent af prisen for tømning af septiktanke.

Det svarer til, at den årlige regning for tømning fremover bliver 46,50 kr. mindre ved én årlig tømning.

– Jeg ved godt, at det jo ikke er som at vinde den store gevinst, men det er trods alt bedre, end når priserne går op, så sammen med bornholmerne vil vi glæde os over den positive udmelding, siger Beofs direktør Rasmus Sielemann Christensen.

Tømningsordningen har 5.250 kunder, oplyser Beof.

Spildevandet bliver 1,07 procent dyrere for forbrugerne fra i år. Beof justerer vandafledningspriserne i forhold til den generelle prisudvikling, oplyser selskabet.

Det variable bidrag for spildevandsafledning til den offentlige kloak kommer således til at stige fra fra 31,70 kroner til 32,04 kroner per kubikmeter før moms.

At det i år er lykkedes at undgå større prisstigninger, glæder Rasmus Sielemann Christensen.

– Det viser, at vores virksomhed er på rette kurs, og at vi nu har det solide overblik over økonomien, der gør, at vi på de enkelte forsyningsarter kan se fremad og tydeligere se de fremtidige investeringsbehov. Det er rigtig godt, siger Beof-direktøren i en pressemeddelelse.