Foto: Holger Larsen

Haslebo: Torsdagene i haven er et helvede

Larm og benzinos ødelægger højsæsonen igennem torsdagene for beboerne i Søndre Bæk nummer 6. Her opgiver de mere eller mindre at være i deres have, og derfor synes de ikke, at André Jensen offentligt skal stå alene med at tage afstand fra helikopterflyvningen i Hasle.

– Vi bor i absolut tilladte minimumsafstand på 150 meter fra det sted, hvor helikopteren starter og lander, og det er simpelthen et helvede for os, siger Søren Koefoed.

Søndre Bæk nummer 6 er sammen med et par andre huse nærmeste sted til helikopterpladsen, hvor flyvningen foregår i tidsrummet fra klokken 10 til 17 hver torsdag i ferieperioden med cirka 40 starter og landinger.

André Jensen, der bor i Storegade i Hasle, har flere gange i læserbreve i Bornholms Tidende markeret sig som modstander af helikopterflyvningen, idet han mener, at modstanden imod helikopteren er større, end det er kommet til udtryk. Derfor melder Søren Koefoed sig også på banen.

– Vi er vidende om, at der har været underskriftindsamling for fortsat flyvning med helikopteren i Hasle, og at underskriftindsamleren (Karin Pihl, red.) kun har kendskab til, at to familier i Hasle er imod helikopteren. Vi er altså mange i ”det tavse flertal”, der er imod, siger Søren Koefoed.

Hvad med miljøet

– Der er tilsyneladende cirka 200 personer, der har skrevet under for fortsat helikopterflyvning. Personer, som ikke bor i nærhed af havnen, er ikke generet og derfor ikke imod helikopteren, så det er ikke vanskeligt at få 200 underskrifter, mener Søren Koefoed.

Han synes heller ikke historien melder om, hvor mange der har sagt nej. Det savner han.

– Helikopteren flyver forbi få meter fra vores grund. Det er umuligt at være ude i vores have, så længe flyvninger står på, siger Søren Koefoed, der mener, at det er som at være fremmed i eget hjem.

Deruodver undrer det Søren Koefoed, at det i disse klimatider er det ufatteligt, at der gives tilladelse til helikopteren med støj og benzinos.

– Hvad med miljøet? Ud for vores grund er der er lavvandsområde, hvor der findes forskellige grupperinger af ænder, svaner, og edderfugle. De bliver stresset væk, når helikopteren er der og er væk i flere dage. Er det ok, og hvad siger naturorganisationerne til det?, spørger Søren Koefoed, der også er i tvivl om, hvorvidt flyvningerne fremmer turist tilstrømningen til Hasle.

– Vi kan næppe forestille os, at hotellets og caféens gæster på havnen finder det attraktivt at sidde ude i larmen og nyde havnen og havet, slutter han.