Advokat Eskil Nielsen er blandt investorerne på Hallegaard. Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Ny medejer: Hallegaard er vigtig for det bornholmske madeventyr

Der er mindst tre gode grunde til, at den københavnske advokat, Eskil Nielsen, har taget initiativ til en redningsaktion for Hallegaard.

– Det er vigtigt, at Hallegaard overlever, fordi det bornholmske madeventyr formentlig har stået på skuldrene af Hallegaard. Hvis Hallegaard forsvinder, hvor stor effekt ville det så have? Ville det flade det bornholmske brand og image ud, spørger Eskil Nielsen.

Eskil Nielsen er foreløbig primus motor i den investorgruppe, der har købt en del af Hallegaard efter konkursen i selskabet Hallegaard Drift ApS i december. Hallegaard Drift ApS har stået for driften i både butik, slagtehus og café.

Eskil Nielsen peger også på, at Hallegaard leverer højkvalitetsforædlede produkter, og det er godt, set i lyset af, at vi skal spise mindre kød af hensyn til klimaet.

– Vi skal ikke forsage kød, men reducere overforbrug af alt for billig produceret kød og producere bedre kvalitet, men i mindre mængder. Det er en win-win for alle, mener han.

Endelig så har slagtehuset og produktionen på Hallegaard en samfundsmæssig betydning, mener Eskil Nielsen.

– Hallegaard spiller en rolle for mikrolivet på Bornholm med de små kødproducenter. Er der ikke et slagtehus på øen, stivner den aktivitet, så samfundsmæssigt har det stor betydning og er mere vigtigt end de relativt små penge, der bliver kastet ind i projektet. Det ville være brandærgerligt, at så vigtig en samfundsmæssig mikrofacilitet faldt på små detaljer.

– Så det er tre gode grunde, og så har jeg kendt Jørgens projekt i mange år og hjalp med til at starte slagtehuset. Så at jeg går ind som investor udspringer af et engagement i  Hallegaard, og så er det smadderhyggeligt også, siger Eskil Nielsen.

Flere investorer

Udover Eskil Nielsen selv er foreløbig tre andre investorer med:

Dyrlæge, frilandsgriseproducent og tidligere politiker, Bente Johansen, Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark og tidligere fra 2007 til 2015 hospitalsdirektør og hospitalschef på Bornholms Hospital samt torvehalejer, Morten Pedersen, Torvehal Bornholm. Og flere investorer står på spring, oplyser Eskil Nielsen.

Han oplyser endvidere, at August Lund, som blandt andet er medejer af restaurant- og cateringkæden Cofoco deltager i og støtter projektet.

Foreløbig er kun Eskil Nielsen selv registreret som ejer af anpartsselskabet Hallegård Pølsemageri ApS, men det er af rent praktiske årsager, oplyser han.

– Jeg er initiativtager, fordi processen var sådan, at der skulle ske noget hurtigt, så jeg oprettede selskabet og skød pengene ind, men i løbet af næste uge bliver de øvrige anpartshavere registreret.

– Det er et set-up, vi har lavet for at gennemføre en redningsaktion af Hallegaard, siger Eskil Nielsen, der er kommet på Bornholm igennem mange år – helt siden han var barn. I dag har familien sommerhus i Ypnasted.

 

 

Arkivfoto: Berit Hvassum

Forløbet

Fredag stod det klart, at der igen kommer gang i produktionen på Hallegaard.

En ny investorgruppe havde afgivet et bud på 225.000 kroner for dele af driftsselskabet bag Hallegaard der gik konkurs før jul – herunder blandt andet maskiner, inventar, opskrifter og Hallegaard-brandet – og buddet blev accepteret af kreditorer og panthavere, oplyste kurator Peter Vang til Bornholms Tidende.

Det var folkene bag michelinrestauranten Kadeau, der som minoritetsejer og selskabets største kreditor begærede selskabet Hallegård Drift Aps konkurs i november.

Slagtehuset var ikke omfattet af konkursen, men da det alene var det konkursramte driftselskab, der stod for driften på stedet, har slagtningerne ligget stille siden konkursen.

Advokat Peter Vang blev valgt som kurator i boet og skal nu i gang med at sælge det varelager, som ikke var en del af købstilbuddet fra de nye ejere på Hallegaard.

 

 

Slagtehus først

Det konkurslukkede Hallegaard Drifts ApS har bestået af driften af slagtehus, butik og café.

Slagtehuset er nu det vigtigste at få i gang igen.

– Fokus er, at slagtehuset skal køre. Vi skal i gang nu. Efterfølgende skal vi se på, hvad der økonomisk er bæredygtigt.

– Cafeer uden slagtehus kan man finde så mange steder. Vi vil se fremad og på, hvordan vi fremover organiserer driften og blandt andet se på afsætningskanaler, siger Eskil Nielsen. Ligesom der også skal ses på leverandørkæden, og hvad leverandørerne har brug for.

– Vi skal se os selv som et led i kæden fra jord til bord, og vi skulle nødig være en stopklods i den kæde.

De nye ejere har ikke været inde at analysere i detaljer, hvad årsagen til konkursen var.

– Men nu går vi ind og ser på flowet og sikrer, at det kører. Det er en lille virksomhed, så der skal ikke meget til, før tingene skrider. Vores planer bliver meget stringente, siger Eskil Nielsen.

Vil invitere flere med

Når først slagtehuset er oppe at køre igen, er tanken at den forholdsvis lille investorgruppe gerne vil inddrage flere kompetencer – og ikke kun i penge.

– Tanken er, at gøre det meget åbent. Mange har henvendt sig, og dem kommer vi til at vende tilbage til, for vi vil meget gerne trække på flere kompetencer. Men for at tingene ikke skulle smuldre, har vi kastet os ud i det for at få slagtehuset i gang igen. Men tanken er, at vi gerne vil have en meget uformel struktur, hvor man også kan få indflydelse, selvom man ikke har penge i selskabet. Ejerskabet er ikke kun baseret på penge, men også skills og netværk – eksempelvis på salgssiden og producentsiden, forklarer Eskil Nielsen.

– Du kan sige, at Hallegaard skal drives videre af en grad af frivillighed, en grad af venlige penge og en grad af faglig kompetence. Der bliver en mægtig aktivitet i næste uge med at få tilladelser på plads, ansætte folk og få slagtehuset i gang. Derefter vender vi tilbage til de gode folk, der har meldt sig på banen, lover advokaten.

Eskil Nielsen fastslår også, at Hallegaards stifter Jørgen Christensen er med hele vejen.

– Vores funktion er at bakke så meget som muligt op om hans ideer. Han skal være med som kusk på vognen.