Foto: Jakob Nørmark
FOR ABONNENTER

Vinterlys på Store Torv bliver hængende frem til foråret

Juletræerne – både det store og de små – blev kørt væk fra Store Torv tidligere på ugen, adventskransen på Lille Torv er slukket, og i gågaden pilles lysene snart ned.

Men frem til 1. marts vil der fortsat være lys omkring taxa-holdepladsen i den modsatte ende af Store Torv og på Lille Torv, hvor to store træer og et gelænder på pladsen udgør kernen i vinterudsmykningen.

– Vi har lige besluttet på et møde, at lyset skal være tændt fra 1. november og frem til omkring 1. marts, siger Jan Bidstrup, formand i Rønne Handelsstandsforening, der repræsenterer de fleste af byens forretningsdrivende.

Når snakken falder på årets jule- og vinteroppyntning på Store Torv, er det en glad formand, der taler.

– Jeg har været noget mere tilfreds med torvet end de foregående år, siger Jan Bidstrup, hvis egen butik, Din Tøjmand, ligger på hjørnet af torvet.

Savner ikke skøjtebanen

Skøjtebanen blev ikke sat op denne vinter, og det gav mere plads til andre elementer i december. Særligt klyngerne af små juletræer, som Grønne Rønne tog initiativ til at stille op, pyntede på torvet, mener han.

– Det var prikken over i’et, når nu ikke skøjtebanen kom op, siger Jan Bidstrup.

Han fortæller, at omsætningen ikke påvirkes af den manglende skøjtebane, som man ellers mente gavnede handelslivet.

De store træer på Lille Torv har fået et løft, efter at Rønne-Knudsker Byting har doneret nye lyskæder, synes Jan Bidstrup, der også glæder sig over gode lysmæssige takter på Laksetorvet og i Snellemark Centret.

Hvis julebelysningen skal forbedres, kunne det være ned ad Snellemark.

– Vi vil gerne have bundet torv og center bedre sammen – også med julebelysning, foreslår Jan Bidstrup.

 

Jan Bidstrup. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Ikke kun betalt af kommunen

Omkring halvdelen af udgifterne til belysning i vintermånederne dækkes af Rønne-Knudsker Byting, der modtager sine penge fra regionskommunens pulje til lokalsamfund.

Resten stammer fra de handlende selv. Blandt andet er det forretningerne i Store Torvegade, der betaler for udsmykningen af gågaden, mens gruppen af butikker på Lille Torv selv finansierer pynten i den del af byen – og står for meget af monteringsarbejdet. Omvendt er det kommunale midler, der betaler for juletræet og indkøb af nye lys mange steder.

– Det kommer hvert år bag på folk, at det ikke kun er kommunen, der står for det, siger Jan Bidstrup om de handlendes bidrag.

Langt de fleste bidrager – også de fleste af de store kæder, der for tre år siden modtog kritik for ikke at være med.

Men i sidste ende er det faktisk ikke butikkerne, men kundernes fortjeneste, understreger handelsstandsformanden.

– Det slog mig pludseligt, da jeg holdt min tale til juletræstændingen. Så jeg sagde; ”Det er jo faktisk jeres skyld. Vi betaler for det, men det kan vi kun, fordi I kommer og handler hos os. Ellers ville det ikke kunne lade sig gøre”.