Foto: Holger Larsen
FOR ABONNENTER

Formænd i Hasle: Helikopteren er irriterende – men vi kan leve med den

– Min bemærkning i brugerrådet var, at så længe det er i det omfang, det er nu, og hvis helikopteren i øvrigt bidrager til vækst og liv i byen, kan vi godt leve med den.

Det siger Erik Steen Andersen, formand for Ejerforeningen Hasle Marina II, som består af 18 huse.

Den holdning deles af Geert Jakobsen, formand for Ejerforeningen Hasle Marina I, som består af 23 huse.

Helikopterturene fra Hasle Havn (kanaløen) skal tages op politisk, efter at Hasle Havns brugerråd har ønsket, at kommunen ikke længere skal give tilladelse til flyvning fra havneområdet.

Geert Jakobsen er ikke i brugerrådet for Hasle Havn. Her har Hasle Marina I en anden repræsentant, Susanne Kelmo.

– Hun sagde i brugerrådet, at helikopteren ”er forstyrrende”. Men vi har aldrig drøftet sagen i bestyrelsen eller på en generalforsamling. Sagen burde nok være afstemt i bestyrelsen, erkender Geert Jakobsen.

Det hedder i referatet fra brugerrådsmødet: ”Samtlige brugere ønskede ikke, at kommunen giver tilladelse til helikopterflyvning ved havnen”.

Men ifølge de samtaler, Bornholms Tidende har haft med nogle af deltagerne i brugerrådsmødet, er sagen knap så klar. En af dem er Erik Steen Andersen, der også siger, at der var forskellige holdninger i brugerrådet.

Vi nyder det ikke

– Helikopteren er faktisk ikke et emne, vi taler om i marinaen. Der kommer selvfølgelig nogle bemærkninger de få dage, hvor det står på. For vi nyder det da ikke, når helikopteren konstant flyver frem og tilbage, lige hen over hovedet på os. Det sker jo ofte i de dage, hvor det er godt vejr, og vi har mulighed for at være udenfor.

– Noget, vi snakker mere om, er trollingfiskerne og det, at der ikke længere er en benzintank på Hasle Havn. Det gør, at mange trollingfiskere kommer med adskillige 25 liters benzindunke og placerer på terrasserne lige op ad husene. Det ligger os lidt mere på sinde, for det udgør en reel fare, mens helikopteren er generende, men noget vi kan leve med, siger Erik Steen Andersen.

Er der en helikopter?

Geert Jakobsen understreger, at han taler på egne vegne, da man i Hasle Marina I slet ikke har drøftet helikoptersagen.

– Jeg har faktisk slet ikke bemærket, at der er helikopterflyvning, for vi udlejer huset i højsæsonen. Men vi har både en fysisk og en elektronisk gæstebog, og der har aldrig stået noget om helikopteren. Min holdning til det er ret afslappet, når det står på så få gange, og det giver noget liv til byen, siger Geert Jakobsen.

Lidt ligeglade

Sven Olaf Kjær er Hasle Småbådeklubs repræsentant i brugerrådet:

– Jeg tror, at de fleste i brugerrådet var lidt ligeglade. Småbådeklubben har ikke nogen holdning til sagen. Flere af vores medlemmer ved nok ikke, at der er en helikopter. Jeg håber, helikopteren får lov til at fortsætte. Men jeg ville ønske, at den ville flyve lidt længere ud, så den ikke kommer lige ind over havnebadet og marinaen, for så ville den genere meget mindre, siger Sven Olaf Kjær.

Har skrevet under

Bjarne Stefaniuk repræsenterer Bådmotorklubben Columbus i brugerrådet:

– Jeg har skrevet under på, at helikopteren skal have lov til at flyve i Hasle. Den kan være irriterende, men den trækker mange mennesker til Hasle.

Men du har ikke protesteret over det referat, der er sendt ud?

– Nej. Det har jeg ikke haft tid til. Jeg har ikke tænkt på, at jeg skulle protestere over det, siger Bjarne Stefaniuk.

 

Foto: Holger Larsen

 

Kommunen: Referatet i orden

Bornholms Tidende har på baggrund af brugerrådsrepræsentanters udtalelser til avisen spurgt havneadministrator Ea Krogstrup fra Bornholms Regionskommune:

Ud fra brugerrådsrepræsentanters udtalelser til os, kan konklusionen i referatet godt undre:

”Samtlige brugere ønskede ikke, at kommunen giver tilladelse til helikopterflyvning ved havnen”.

Hvordan er du/I kommet frem til den konklusion ved brugerrådsmødet?

– De repræsentanter, der deltog i brugerrådsmødet, tilkendegav tydeligt, at helikopterflyvningen var til så stor gene, at man ikke ønskede, at der fremover blev givet tilladelse til at benytte arealet ved Hasle Havn.

– Alle vi mødedeltagere fra kommunen (havnefoged, driftskoordinator, leder og undertegnede) har helt klart den opfattelse; at de deltagende repræsentanter var modstandere af, at flyvningen skulle fortsætte.

–Der ud over har alle mødedeltagerne fået referat til kommentering (iht. til de gældende retningslinjer for brugerinddragelse), inden det blev godkendt og lagt på kommunens hjemmeside. Og vi har i den sammenhæng ikke modtaget en eneste bemærkning om, at formuleringen skulle være i modstrid med det, der skete på mødet”, svarer havneadministrator Ea Krogstrup.

 

André Jensen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

André Jensen: Mange er imod helikopteren

 

André Jensen, der bor i Storegade i Hasle, har i flere læserbreve markeret sig som modstander af helikopterflyvningen i Hasle i højsæsonen, og han mener, at modstanden imod helikopteren er større, end det er kommet til udtryk.

– Mange siger ikke, hvad de mener. Jeg kommer på havnen næsten hver dag, og jeg snakker med mange af lystsejlerne. Mange siger, at de vil informere deres venner om, at de ikke skal sejle til Hasle og slet ikke om torsdagen, for da bliver der larmet som bare pokker. Jeg taler også med mange i marinaen. De er meget utilfredse, men da de er turister, vil de ikke give deres mening til kende offentligt, siger André Jensen.

– Om sommeren har jeg ligesom mange andre åbent ud til min terrasse. Når man sidder derude med sine venner og gerne vil have en god frokost, så kommer helikopteren forbi hvert 20. minut og larmer som bare pokker, så man ikke kan være derude. Torsdagen er ødelagt.

– Mange siger: Kan du ikke bare holde de ud de få dage om året. Men det kan jeg ikke.

Bornholms Tidende skrev torsdag, at Karin Pihl har indsamlet 214 underskrifter til fordel for helikopteren. Det får André Jensen til at reagere:

– Det er som om, at der er et stort flertal for helikopteren, men det tvivler jeg meget stærkt på.

André Jensen tror heller ikke på argumentet om, at helikopterturene er et trækplaster for Hasle:

– Der kan være fire mennesker i den helikopter. Jeg tror ikke et kuk på, at den trækker mennesker til Hasle. Jeg er helt sikker på, at den skader mere end den gavner, fordi turister advarer andre mod at leje sommerhus i området, slutter André Jensen.