Søren Schow (tv.) og Carsten Scheibye. Foto: Jens-Erik Larsen

Stemmesluger fra DF ønsker Scheibye som Venstres spidskandidat: ‘Venstre har ikke været garant for ret meget de seneste to år’

Det er ikke en given sag, at Dansk Folkeparti vil pege på gruppeformand Søren Schow (V) som borgmester efter det næste kommunalvalg om lige under to år.

Medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson (DF) fortæller, at han personligt har gjort sin stilling op, og at han på DF’s kommende generalforsamling ikke kan tale for, at DF i 2021 lægger stemmer til Søren Schow som borgmester.

René Danielsson ser betydeligt større chance for en ny borgmester, hvis Venstres medlemmer vælger medlem af kommunalbestyrelsen Carsten Scheibye, når partiet næste efterår skal sætte navn på Venstres nummer 1 ved det kommende valg.

– Jeg håber, at Carsten Scheibye bliver Venstres spidskandidat. Hvis Venstre skal have borgmesterdrømme, og vi skal lægge stemmer til, håber jeg, at Venstre stiller med Carsten, siger René Danielsson til Bornholms Tidende.

– Venstre skal ikke tro, at vi automatisk peger på en Venstre-mand som borgmester, tilføjer han.

Ved forrige års kommunalvalg fik Søren Schow 1.253 personlige stemmer som Venstres spidskandidat. Carsten Scheibye fik 1.037 som Venstres nummer 2. Med 1.545 personlige stemmer overgik René Danielsson dem begge og fik næstflest efter borgmester Winni Grosbøll (S).

René ser større chance med Scheibye

René Danielsson har to grunde til at ønske Carsten Scheibye i spidsen for Venstre på Bornholm. Dels mener han, at sandsynligheden for et borgmesterskifte simpelthen er større med Scheibye end med Søren Schow.

– I min verden er der bedre chancer med Carsten Scheibye. Jeg synes, at hans personlighed er rigtig god og samlende, og der bliver brug for en mere samlende figur, hvis vi skal trække de 12 mandater, som et borgmesterskifte vil kræve, siger René Danielsson.

 

Jeg har savnet kontinuitet
i Venstres måde at arbejde på

 

– Når Carsten har stukket en kurs ud, ved jeg, hvor jeg har ham, og jeg ved, hvad jeg får. De seneste to år har jeg haft svært ved at se, hvad jeg får med det store borgerlige parti, siger han.

René Danielsson fortæller desuden, at han de seneste to år ikke har kunnet se nogen overordnet linje hos Venstre.

– Jeg har savnet kontinuitet i Venstres måde at arbejde på. De har ikke været garant for ret meget de seneste to år. Jeg har haft svært ved at se, hvilken retning de vil i, og hvilket projekt de egentlig har i søen, siger René Danielsson.

– Den ene dag er de meget liberale, og den næste dag er de noget andet. De har manglet den kaptajn, som Søren Schow skulle være. Hvis jeg skal kunne anbefale min generalforsamling, at vi peger på en Venstre-mand som borgmester, er det altafgørende, at Venstre ændrer kurs, siger han.

I store sager har René Danielsson savnet, at Venstre simpelthen var til stede.

– Der har været sager, hvor Venstre ikke har været på banen, og hvor det bare ikke er en mulighed ikke at være på banen. Her tænker jeg mest på Snorrebakken-sagen. Der var også valget af ny kommunaldirektør, hvor dialogen ikke var god nok, siger han.

 

 

Modstanden er rent politisk

I november pegede en meningsmåling fra Jysk Analyse for TV 2/Bornholm på, at Venstre lige nu står til syv mandater ved det kommende valg – en fremgang på to, i så fald. Dansk Folkeparti står derimod til at blive halveret fra de øjeblikkelige fire mandater til kun to.

Hvor Venstre og DF blev tæt på lige store ved det seneste valg, tyder målingen dermed på en klar kommende forskel med Venstre som storebror og DF som lillebror. Alligevel mener René Danielsson, at DF om to år vil kunne pege på andre end en Venstre-borgmester.

Har I egentlig noget alternativ til at pege på Venstres spidskandidat som borgmester?

– Vi kan jo samarbejde med alle. Bliver vi inviteret til forhandlinger, så kommer vi med et åbent sind, siger han.

Men der er vel ingen, der forestiller sig, at DF peger på Winni Grosbøll som borgmester?

– Nej. Vi peger ikke på Winni, men vi går til forhandlinger med et åbent sind. Og skal Venstre have vores ryg, må man vælge en spidskandidat, der kan samle oppositionen til Winni Grosbøll om et mere fælles projekt, end vi ser i dag, siger René Danielsson.

– Kan det ikke lade sig gøre, kan vi jo også bare pege på vores egen gruppeformand (Linda Kofoed Persson, red.) som borgmester.

Har Linda som borgmester gang på jord?

– Sikkert ikke. Men netop derfor er det også vigtigt at sige, at hvis vi skal pege på en borgmester fra et andet parti, så skal vi kunne se os selv i den person, som vi peger på.

René Danielsson fortæller også, at hans modstand mod Søren Schow er en rent politisk modstand, og at der intet personligt ligger i den. Tværtimod.

– Jeg kan godt lide Søren. Jeg synes, at han er en super god fyr. Jeg er bare ikke sikker på, at jeg kan pege på ham som borgmester, siger han.