Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

DF-gruppen skal drøfte forholdet til Søren Schow

Dansk Folkepartis fire personer store gruppe i kommunalbestyrelsen kommer meget snart til at diskutere, om partiet allerede nu skal trække støtten til gruppeformand Søren Schow (V) som DF’s bud på en anden borgmester.

Det fortæller Linda Kofoed Persson (DF), der både er gruppeformand og organisatorisk formand for partiet på Bornholm. Hvis gruppen i kommunalbestyrelsen lander på at afvise Søren Schow som borgmester, vil også lokalbestyrelsen få sagen foran sig.

Til en start siger Linda Kofoed Persson, at hun i substansen er enig i René Danielssons kritik. Også hun betragter Carsten Scheibye som et bedre bud på en borgerlig politiker, der kan give borgmester Winni Grosbøll (S) en hård kamp ved valget.

– Vi har talt om, at vi synes, at samarbejdet med Venstre er svært. Søren Schow er heller ikke nødvendigvis mit borgmesteremne, siger hun.

– Vi synes ikke, at han er samlende nok. Det må jeg give René ret i. Skal man være borgmester, skal man også kunne samle nogle folk omkring sig, og det ser jeg ikke Søren Schow gøre, siger Linda Kofoed Persson.

DF er ifølge Linda Kofoed Persson i det dilemma, at partiet på den ene side ikke kan se magten skifte på Bornholm, hvis Søren Schow er Venstres borgmesterkandidat – og at DF på den anden side helt anerkender Venstres ret til at selv at vælge sin leder.

– Det er Venstres generalforsamling, der afgør hvem der skal være Venstres spidskandidat, ligesom det er Dansk Folkepartis generalforsamling, der afgør hvem der skal være vores, siger hun.

– Så må vi se, om Søren tager noget til efterretning, eller om Venstres bagland vil finde på noget.

Officiel kontakt til Venstre er mulig

Linda Kofoed Persson understreger, at René Danielsson i dag melder ud for egen regning. Samtidig betyder René Danielssons melding, at DF nu snarest må drøfte sit forhold og sin eventuelle støtte til Søren Schow som borgmester. Hvis DF inden længe når frem til, at den støtte ikke findes, vil partiet tage officiel kontakt til Venstre Bornholm.

– Renés udmelding er ikke noget, som vi har talt om i gruppen. Det er vigtigt for mig at sige. Men det er noget, som vi må tale om nu. Det er vi nødt til nu, og det er vi nødt til meget snart, for der er jo snart generalforsamlinger. Vi er nødt til at få på det rene, om det her er vores position, siger Linda Kofoed Persson.

– Så længe vi ikke har drøftet det, kan jeg hverken melde ud om det her som gruppeformand eller som lokalformand for Dansk Folkeparti på Bornholm. Det er simpelthen for stort et emne til, at jeg alene kan udtale mig om det på partiets vegne, siger hun.

 

Der står også en bestyrelse bag
ethvert parti. Derfor vil jeg også
være nødt til at tale med min
bestyrelse, hvis gruppen i
kommunalbestyrelsen når frem
til, at det her er vores holdning

 

– Der står også en bestyrelse bag ethvert parti. Derfor vil jeg også være nødt til at tale med min bestyrelse, hvis gruppen i kommunalbestyrelsen når frem til, at det her er vores holdning.

– Hvis bestyrelsen så også er enig, vil det være den ordentlige vej at gå, at jeg som lokalformand for Dansk Folkeparti på Bornholm går til (formand for Venstre Bornholm, red.) Niels Plum og siger, at vi altså har den her holdning, siger Linda Kofoed Persson.

Linda: Scheibye kan samle

Som René Danielsson savner også Linda Kofoed Persson en Venstre-leder, der rækker ud mod Dansk Folkeparti for at koordinere en opposition til borgmester Winni Grosbøll med støttepartier. Det oplevede DF med Søren Schows forgænger som gruppeformand, men det gør partiet ikke mere.

– Steen Colberg Jensen var god til at tage telefonen og sige ”Vi har den-og-den sag på. Kan I være med til det-eller-det ændringsforslag?”. På den front hører vi aldrig noget fra Søren Schow. Ganske lidt mens vi forhandlede budget, men det var heller ikke meget, siger Linda Kofoed Persson.

– Søren Schow har den indstilling, at vi automatisk peger på ham som borgmester. Og jeg vil ikke tages for givet.

– Søren er rigtig svær at samarbejde med. Det har jeg også flere gange sagt til ham personligt, siger Linda Kofoed Persson.

Har du oplevet, at det har ændret noget?

– Nej, egentlig ikke. Og Søren er jo i sin fulde ret til at være den, som han vil, og til at lave politik på den måde, som han vil. Det er han i sin fulde ret til. Det giver mig bare nogle udfordringer.

Ifølge Linda Kofoed Persson er det i dag Carsten Scheibye, der rækker ud mod DF i det daglige arbejde. Det er en blandt flere grunde til, at hun ligesom René Danielsson gerne ser Venstre gå til valg med netop Carsten Scheibye som sit bud på en borgmester.

– For mig at se kunne det godt være Carsten Scheibye. I Venstre er det Carsten, der har rollen som ham, der samler, siger Linda Kofoed Persson.

– Carsten Scheibye afstemmer ret tit ting med os, men han gør det på en meget charmerende måde. Han kommer ofte hen for at hyggesnakke, og så får han lige sluppet noget ind, som han gerne vil tale med os om.

– Carsten har ændret sig meget. Han er blevet meget mere folkelig det seneste år. Nu taler han også altid, så man kan forstå ham. Før kunne man jo ikke forstå, hvad han sagde. For mig at se er Carsten gået i en meget positiv retning, siger Linda Kofoed Persson.

DF ser Venstre i zigzag-kurs

Helt som René Danielsson har også Linda Kofoed Persson svært ved at se en klar kurs hos Venstre. Det gælder også i helt store sager, siger hun.

– Jeg kan simpelthen komme i tvivl om, hvor jeg har Venstre. Den ene dag er Søren meget liberal. Det er vel for eksempel ekstremt liberalt at sige, at Rønne Havn har brug for mere plads, så det skal de have. Men det sår han tvivl om, endda selvom vi også har snakket om det areal, som havnen gerne vil bytte med, som en del af masterplanen for Rønne, siger Linda Kofoed Persson.

– Modsat har jeg også hørt Søren Schow åbne for, at Rønne Vand og Varme skal have lov at bygge et nyt varmeværk. Det er jo meget liberalt. Men hvor er hensynet til det samlede Bornholm i den melding, når vi allerede har et kraftvarmeværk?

 

Jeg ser Renés opfordring
som et nødråb til Venstres
medlemmer

 

– Får Rønne Vand og Varme lov at bygge et nyt værk, vil Beof stå tilbage med en regning på 130 millioner kroner, der skal opkræves på hele Bornholm. Det forstår jeg ikke, at Søren Schow ikke kan se. Venstre har endda tre medlemmer af Beofs bestyrelse, siger Linda Kofoed Persson.

DF-formanden medgiver helt af sig selv, at det er meget usædvanligt at se ledende folk fra et parti melde ud om et andet partis valg af borgmesterkandidat. Samtidig håber hun, at Venstre Bornholm vil se signalet i, at René Danielsson alligevel gør det.

– Jeg ser Renés opfordring som et nødråb til Venstres medlemmer. Som i ”Tænk jer rigtig godt om, for skal vi have Winni af pinden, skal der noget andet til”, siger Linda Kofoed Persson.

– Jeg synes måske, at René siger det lidt bombastisk. Men jeg kan udmærket godt følge ham og give ham ret, også så langt, at vores forhold til Søren Schow godt kunne være bedre.