Rejsearrangører er afklaret om konkurs

Henrik Jacobsen fra Rønne etablerede sig for otte år siden som selvstændig rejsearrangør med det rejsebureau, som hen ad vejen blev til Jacobsen Cruise & Travel, og hvor han også blandt andet havde en ansat i København med fokus på cruise-rejserne. Men nu må han konstatere, at markedet er blevet for svært at agere i og afventer kun, at Lønmodtagernes Garantifond begærer hans firma konkurs.

– Som det ser ud nu, nærmer vi os konkursen, forstået på den måde, at mine medarbejdere ikke har fået løn for november måned, og jeg har heller ikke selv fået noget, siger han.

– Der har ikke været penge til det. Sidst i oktober blev jeg klar over, at det ikke kunne bære, og siden har jeg annulleret en hel masse rejser og flyttet andre over til et andet rejsebureau, så vi på den måde kunne varetage vores kunders interesser. Dermed har vi minimeret vores risiko over for Rejsegarantifonden. Medarbejderne er blevet sendt hjem og har afleveret deres nøgler og computere og må henvende sig til Lønmodtagernes Garantifond, og så venter vi på, at vi bliver erklæret konkurs.

Du afventer, at Lønmodtagernes Garantifond begærer jer konkurs?

– Ja, jeg gør det ikke selv, for det koster os penge, 40.000 kroner til kurator, som vi ikke har. Så jeg afventer konkursen.

Er der nogen, der får penge i klemme i den her forbindelse?

– Nej, alle vores kunder har fået penge tilbage på når måske fem, som får dem senere gennem vores garanti i Rejsegarantifonden. Så alle bliver taget hånd om, siger Henrik Jacobsen.

Han har i de seneste uger forsøgt at finde en køber til sit rejsebureau eller dele af det, men det har været uden held.

– Jeg har forsøgt at gøre det, jeg kunne, og der har været fem-seks potentielle købere ind over, men alle har takket nej, siger han.

– Og skulle vi fortsætte, skulle vi konsolidere med en halv million kroner, og det fandt vi ikke hensigtsmæssigt.

Med en årsomsætning på 12-13 millioner kroner, som jeg forstår, at I har haft, og tre ansatte lyder det jo umiddelbart meget godt?

– Ja, det burde se fornuftigt ud, men de ansatte i rejsebranchen har høje lønninger i dag, så vi har generelt haft for høje kapacitetsomkostninger, og dertil har vi været uheldige inden for det seneste års tid med at miste nogle erhvervskunder her på Bornholm. De er gået til nogle store rejsebureauer i København, som har tilbudt dem såkaldte incentiveordninger, hvor medarbejderne eksempelvis selv kan råde over bonuspoint eller lignende.

Hvad med dig selv nu?

– Nu skal jeg lige sunde mig, og så må vi se, hvad jeg skal i gang med. Er der nogen på Bornholm, der kan se mine kvalifikationer, er jeg åben for det. Ellers må vi se, hvad der viser sig, og jeg har selvfølgelig selv nogle ideer til, hvad jeg skal beskæftige mig med, men det har ikke noget med rejsebranchen at gøre, siger Henrik Jacobsen, som inden han blev selvstændig arbejdede hos Spies og i øvrigt har været i branchen i 30 år.

– Vi er blevet rige på erfaringer, og jeg er meget afklaret i forhold til situationen, siger han.