Foto: Jens-Erik Larsen

Bornholm har ikke mistet nogen til havet i år

Havet og vejret er ikke til at forhandle med. Det var udgangspunktet for, at Skt. Nicolai Kirke i Rønne søndag eftermiddag for 55. år i træk dannede rammen om en mindegudstjeneste for dem, der har mistet livet i forbindelse med at arbejde på eller ved havet.

Gudstjenesten blev forestået af provst Johannes Gregers Jensen. Med sig ved alteret havde han en bog, hvori man skriver navnene på dem, havet tager. Et kig i bogen viste, at vi i år ikke har mistet nogle fra Bornholm til havet.

– Da man begyndte at holde mindegudstjeneste for søens folk, var det på baggrund af et rigt arbejdsliv ved søen, som medførte nogle ret voldsomme katastrofer. Bornholmere og andre omkom. Derfor blev det set som en pligt at mødes i kirken og mindes dem, der var gået bort i årets løb – og efterhånden også dem, der var gået bort i årene, der var gået, sagde Johannes Gregers Jensen.

– Jeg har nu været med til den her gudstjeneste fire gange, og jeg har endnu ikke været med til at læse et eneste navn op. Også i år står der i bogen “Ingen navne er indskrevet i denne bog”. Det er glædeligt. Og måske også et udtryk for, at vi mennesker rykker sammen. Vi evaluerer og ser, hvordan vi kan gøre en ting bedre – hvordan vi kan passe bedre på hinanden. Det er min opfordring, at det skal vi blive ved med at gøre, så der heller ikke de næste mange år kommer til at stå nogle navne i den her bog, sagde provsten.