Foto: Berit Hvassum

Ny butik med luksusgenbrug i Snellemark

Det var Lailas barnebarn Tilde, der gav hende ideen til at indrette en butik med luksus-genbrugstøj til kvinder i det ledige lokale ved siden af Lailas håndarbejdsbutik Garn-fix i Snellemark.

1. november så Shop Smukt & Brugt dagens lys, og kunderne har taget rigtig godt imod initiativet, fortæller Laila Steinlein.

– Det har været rigtig positivt. Der er mange, der har noget ekstra tøj hængende i skabet derhjemme. Folk har sagt: Det er en god ide, nej, hvor er det godt, hvor ser det godt ud, smiler Laila Steinlein.

Hun har drevet garnbutikken de seneste tre år, senest i det største af de to sammenhængende butikslokaler. Fra 1. november stod det mindste lokale tomt.

– Vores udlejer ville godt have, at de to rum hænger sammen, så jeg skulle finde på noget for at generere en husleje.

Lailas barnebarn kender Barbara Andersen, der for år tilbage havde Shop Smukt & Brugt ved Rubinhusene i Hasle.

– Så sagde Tilde, at det syntes hun, jeg skulle prøve. Det er jo også oppe i tiden med genbrug.

Både barnebarnet og Barbara Andersen har hjulpet til med kundelister og gode råd. Laila vurderer det tøj, kunderne kommer med, og tager det bedste af det i kommission. Når varen bliver solgt, deler hun og kunden fifty-fifty. Desuden sælger butikken også sko og tilbehør og lidt kunsthåndværk.

Gerne mærkevarer

– Vi satser på at få tøj, som er nyt, eller som kun er brugt få gange, og som kunden gerne vil have penge for. Det skal selvfølgelig være rent og pænt, og det må gerne være mærkevarer. Der er så mange genbrugsbutikker rundt omkring, så vi vil godt prøve at ”steppe lidt over det”, fortæller Laila Steinlein.

– Så folk, som har en lækker jakke eller en lækker festkjole, som de virkelig har givet noget for, som er så godt som ny, og hvor de siger, at den vil de ikke bare forære til genbrug, det er dem, vi gerne vil i kontakt med.

 

Hvis du har en jakke, der
koster 900 kroner som ny,
og den er brugt en eller to
gange, så er det halv pris,
vi sælger den for

 

– I dag var der en, der kom og fortalte, at hun havde sådan en lækker festkjole, som hun ikke bare ville aflevere hvor som helst. Det er sådan noget tøj og tilbehør, vi gerne vil have frem, så det ikke bare hænger hjemme i skabet, siger Laila.

Da der er tale om næsten nyt tøj i en god kvalitet, så er der også tale om tøj, der har kostet nogle penge som nyt.

– Hvis du har en jakke, der koster 900 kroner som ny, og den er brugt en eller to gange, så er det halv pris, vi sælger den for, forklarer Laila.

Især bornholmerne

Kunderne finder frem til Shop Smukt & Brugt via Facebook.

– Og i og med at garnbutikken er her, den er jo også for kvinder, så passer de to butikker fint til hinanden. Her kommer også kvinder, der ikke strikker, og kigger, for jeg har jo en del hjemmestrikket til salg, siger Laila.

Målgruppen er først og fremmest bornholmere, ikke turisterne.

– Især de unge mennesker, for de er meget, meget obs på alt det med genbrug. Jeg tror selvfølgelig også, at turisterne vil komme. Men kunderne skal helst findes lokalt, så butikken kan leve hele året, og der kan være et flow.

Længere oppe ad Snellemark ligger Diva,  der også  sælger luksus-genbrugstøj til kvinder.

– Der er plads til os begge to, det er jeg ikke spor i tvivl om, siger Laila.

 

 

Ren strikkeglæde

I dag køber mange strikkere fortrinsvis deres strikkegarn på nettet. Men Laila Steinleins fysiske garnbutik, Garn-fix, i Snellemark har stadig sine faste kunder, der foretrækker at have garnet i hånden og se på farverne, inden de køber, og  foretrækker at få rådgivning og vejledning i en butik.

– Der kommer også hele tiden nye kunder til, så det går fint. Folk, der kommer ovrefra, bliver tit glade for at se butikken, for små strikkebutikker med meget forskelligt garn findes ikke rigtig mere, siger Laila Steinlein.

Svær konkurrence

Det er typisk store garnfirmaer, der driver netbutikker med succes, der åbner nye butikker, hvor man så udelukkende kan købe firmaets produkter og altså ikke kan vælge mellem mange forskellige firmaers garn.

Og netbutikkerne er svære at konkurrere med:

– Så nu må vi se, hvor længe det kan holde. Så længe der er nogen, der gerne vil gå ned og købe garn i min butik, er det fint.

In med strik

Der er heldigvis en stigende interesse for at lave håndarbejde blandt de unge (kvinder), fortæller Laila.

I de seneste år er der udgivet talrige trendy strikkebøger om for eksempel ”mindfull strikning”, hvor håndarbejde lanceres som en god mulighed for at fordybe sig og stresse af i en alt for travl hverdag.

– Men der er også mange glade bedstemødre og mødre, som kommer og fortæller, at deres børn/børnebørn godt vil have hjemmestrikkede trøjer, for nu er det in med strik, både blandt børnene og blandt teenagepigerne.

– Der er jo de der dyre striktrøjer, som man kan købe, og som koster 3.000 kroner, men som mormor kan strikke for 400 kroner Dét er populært.