Fotos: Jens-Erik Larsen

Svanekeaktørerne er klar med en rigtig julehistorie

At julemanden og Jesusbarnet optræder i en og samme forestilling, sker nok ikke i mange teaterstykker, men det gør det i Svanekeaktørernes juleforestilling, Petras Jul, som har premiere fredag den 6. december.

Juleforestillingen er nyskrevet af Lars Bitsch og er inspireret af både den gamle fortælling ”Peters Jul”, biblen og den klassiske julehistorie ”Nøddebo Præstegård”. Men kun glimtvis, for forestillingen Petras Jul henter inspiration mange steder fra og er både ny og gammel på samme tid. Juletraditioner og begreber får en tur i luften og fortælles på en ny måde,

En af de mere farverige inspirationer til stykket er, at Lars Bitsch eget barnebarn blev født huhej nærmest på gaden for 17 år siden, da hendes mor ikke nåede frem til sygehuset i tide. I årets juleforestilling føder selv samme barnebarn på scenen. Dog vist nok ikke en ganske levende menneskebaby…

Forfatter Lars Bitsch har også lånt personer og citater fra flere sider, blandt andet Lars Kusk fra Nøddebo Præstegård.

Lars Bitsch erkender hundrede procent, at han er meget inspireret af Peters Jul og historien om Nøddebo Præstegård.

– Peters Jul er julebiblen, min mormor kunne den udenad, så jeg er helt klart inspireret af den. Sammen med Nøddebo Præstegård er det simpelthen julemanualen for mig. Min mormor læste den højt for os, da jeg var barn, og jeg har selv læst den højt i skolen, siger Lars Bitsch, der er tidligere skolelærer.

– Nøddebo Præstegård er ærkejul og noget, jeg er vokset op i, fortæller han, der har set Nøddebo Præstegård utallige gange på Folketeateret og på tv.

 

 

Peters Jul 

er en børnebog på vers, som beskriver dansk jul i slutningen af 1800-tallet for en velhavende københavner familie.
Den blev udgivet første gang i december 1866. Historien er af Johan Krohn med tegninger af Otto Haslund og forfatterens bror Pietro Krohn.
Den er siden udkommet i flere udgaver og med illustrationer af andre tegnere.

Nøddebo Præstegård 

er et dansk skuespil i komediegenren og handler om tre studenter fra København, der i juleferien besøger præstefamilien i Nøddebo Præstegaard.
Skuespillet blev første gang sat op på Folketeatret i 1888 og blev opført mere end 2.000 gange på Folketeatret i stort set uændret udgave frem til 1970. Er også lavet som film.

Petras Jul vises:

Fredag 6. dec kl. 19.30 – premiere
Lørdag 7. dec. kl. 15.30
Søndag 8. dec kl. 15.30
Fredag 13. dec kl. 19.30
Lørdag 14. dec. kl. 15.30
Søndag 15. dec kl. 15.30

 

 

Jul med et twist

Petras Jul er en rigtig julehistorie om en lille fattig, forældreløs pige, men det hele ender selvfølgelig godt.

Inspirationen fra juleevangeliet er der også – men har fået et twist. Hvordan må man selv gå ind at se, når forestillingen har premiere fredag 6. december og herefter vises fem gange mere.

– Der er meget mærkeligt omkring julen. Flyvende rensdyr, vise mænd, der vandrer efter en stjerne – hvor viist er det lige – og julemanden, der kan nå at være overalt på en gang. Det er noget af det, vi undrer os over, siger Lars Bitsch.

For den jul, vi kender i dag, er i virkeligheden en stor sammenblanding af nye og gamle traditioner. Kernen er selvfølgelig det kristne budskab, der har 2000 år bag sig, men det er kun omkring 150 år siden, at danskerne begyndte at fejre jul med juletræ og adventskrans og gaver til børnene, for slet ikke at tale om julemanden og nyere ting som julekalendre, og kalenderlys.

Forestillingen er både for børn og voksne, også de allermindste, mener instruktøren.

– Det er en familiekomedie og skulle helst være sjovt, og selv om man ikke forstår det hele, kan det godt være en stor oplevelse, så tag nu bare de mindste med også, opfordrer han.

Det er tredje gang, Svanekeaktørerne opfører en juleforestilling. Det gør de hvert andet år, og de vil gerne gøre det til en juletradition i Svaneke. Og hver gang er forestillingerne ”hjemmelavede” med eget manuskript.

– Det er meget hyggeligt at lave tingene selv, og selvfølgelig billigere i forhold til rettigheder og den slags. Så kan vi også vise forestillingerne billigere, og vi vil hellere have folk i teatret end tjene penge.

Gerne på turné

Svanekeaktørerne opsætter kun juleforestilling i Svaneke hvert andet år, men er der interesse, tager man hjertens gerne ud på øen og viser forestillingen.

– Vi vil gerne spille stykket andre steder på øen og tage på en turné ud på øen de år, vi ikke opsætter et nyt stykke.

13-15 medvirkende er på scenen og bag scenen tager en flok på syv frivillige sig af lys, lyd, scene, kostumer, plakat med mere.

– Mange  er gengangere, men der er også nye. Vi har mistet Susannah Ipsen, der tidligere har været med, men nu er hendes datter med, fortæller Lars Bitsch.

Årets forestilling varer cirka en time og vises i teatersalen på Svanekegaarden, hvor bordene er stillet op i café-opstilling.