Arkivfoto: Berit Hvassum

Torvehallen samler flere producenter i køddisken

Konsekvenserne af konkursen i Hallegaards driftsselskab og usikkerheden omkring fremtiden for slagtehuset på gården breder sig som ringe i vandet. En af ringene omfatter slagteriudsalget i Torvehal Bornholm. Det har indtil nu været drevet af Hallegaard, men det kunne ikke fortsætte, og derfor har torvehallen besluttet at overtage det og ansætte en mand til at stå for det.

– Vi har ansat Kasper Lundt, som var slagter på Hallegaard, og som egentlig var ham, der betjente disken i torvehallen. Det er ham, der har været her i al den tid, Hallegaard har været til stede i torvehallen igen. Ham har vi simpelthen ansat, fortæller Trine Køhlert, som forpagter hallens café og står for den daglige kontakt til kunderne.

Ifølge Trine Køhlert havde torvehallen ikke rigtig noget valg, da det stod klart, at driften i Hallegaard gik i stå. Det er simpelthen ikke muligt at drive hallen uden en slagter, mener hun.

– Slagteren er et vigtigt omdrejningspunkt for torvehallen, og derfor er vi nødt til at tænke lidt ud af boksen for at se, hvordan vi kan sikre det, siger Trine Køhlert, som prøver at følge udviklingen i de forskellige dele af Hallegaard, samtidig med at hun driver sin egen forretning.

Produkter fra Hallegaard

For at have nogle varer til køddisken har torvehallen lavet en aftale med Lennart Westh på Simblegård i Klemensker, hvor han producerer Simblegårdsgrisen.

– Det var egentlig en aftale, han og Jørgen havde om, at han skulle producere de her frilandsgrise, og så skulle de slagtes op til jul og lægges i disken inde hos os blandt andet. Der har vi fået etableret en aftale med ham, sådan at Simblegårdsgrisen er i torvehallen, og det vil den så være helt frem til jul, siger Trine Køhlert om den aftale, hun har fået lavet som erstatning for aftalen mellem Lennart Westh på Simblegård og Jørgen Christensen fra Hallegaard.

Derudover har Torvehal Bornholm fået lov til at købe en del af Hallegaards færdige produkter af driftsselskabet.

– Vi har fået lov til at købe de ting, som var færdigproduceret på Hallegaard, blandt andet blodpølse og spegepølser. De ting, som var færdige, og som, hvis de ikke blev solgt nu, ville være lig nul, når vi nåede til jul. Dem har vi fået lov til at købe, siger Trine Køhlert.

Endelig er hun ved at etablere et samarbejde med både Bornholmerslagteren og Svaneke Slagter for at kunne have noget at byde på.

 

Foto: Jens-Erik Larsen

 

Det er svært med oksekød

Aftalen med Simblegård betyder, at der er styr på svinekødet, som for mange er en vigtig del af menuen i december og julen. Anderledes forholder det sig med oksekød. Der mangler torvehallen at få indgået aftaler, og Trine Køhlert ved ikke rigtigt, hvordan hun skal håndtere det og komme videre med det ferske oksekød.

– Svinekød har vi masser af, men oksen, hvad gør vi lige med den? Hvor er det lige, den bliver slagtet henne? Hvem kan levere hvad? siger hun.

For hende er det ikke en løsning at hente oksekøb på den anden side af Østersøen, sådan som supermarkederne gør det. Hun vil gerne sikre sig, at det er bornholmsk kød, der ligger i disken, og det må også gerne være økologisk.

– Det er så ikke alt, der kan være det. Vi vil også gerne fokusere på, at det er kendte bornholmske leverandører. Det kunne være rigtig dejligt. Men lige den bliver lidt svær lige nu, hvor slagtehuset ikke er der til at slagte de dyr, der er. Lige nu ved vi ikke, hvordan den lander, fortæller Trine Køhlert.

Alligevel mener hun, at slagteren i torvehallen er værd at besøge.

– Kasper er heldigvis en rigtig dygtig og kreativ slagter, så der er smørrebrød, og han laver forskellig porchettaer og færdigretter, som han kan forarbejde i vores produktionsrum også. Så det er det, vi kan lige nu, lyder det.