Foto: Allan Rieck

Jan Seerup: Vi vil hellere end gerne have slagtet på Bornholm

Virksomheden Hammershuslam ved Jan Seerup får årligt slagtet omkring 500 dyr. Det er lam, kvæg og geder, som Jan Seerup opdrætter via afgræsning af naturarealer på Bornholm.

Dyrene bliver i dag slagtet på Stensved Slagtehus på Sydsjælland, hvor de slagter, opskærer, pakker og nedfryser kødet. Jan Seerup får cikra halvdelen tilbage til salg i Den Bornholmske Gårdbutik i frossen tilstand, og resten sælger det sjællandske slagtehus videre.

Jan Seerup er en af de foreløbig 12 kødproducenter på Bornholm, der har skrevet under på, at han gerne vil sende sine dyr til slagtning på Hallegaard Slagtehus ApS, hvis slagtehuset igen sættes i drift.

Slagtehuset er lukket ned som konsekvens af, at driftsselskabet Hallegaard Drift Aps er blevet begæret konkurs. Driftsselskabet har forpagter slagtehuset og stået for slagtningerne.

– Jeg vil meget gerne støtte og vil hellere end gerne have slagtet på Bornholm, siger Jan Seerup.

– Dels for dyrenes skyld, der så slipper for transport, selvom vores dyr er vant til transport. Men så kort transport til slagtning, som muligt er det bedste. Derudover er det en brandgod historie, at vi holder det lokalt og kan levere kød med omtanke, både hvad gælder opvækst, transport og slagtning. Historien er allerede god, forstået på den måde at der produceres lokalt kød, men den kan blive endnu bedre, mener Jan Seerup.

Derudover peger han på, at mange restauranter på Bornholm efterspørger fersk kød.

– Det kan vi ikke levere i dag, men det kunne Hallegaard Slagtehus måske få salg i.

Kan levere 250-500 dyr

Hammershuslam har kun fået en ganske lille del af dyrene slagtet i Hallegaard Slagtehus.

Hvis du gerne vil, hvorfor er det så, at du ikke i dag får dyrene slagtet på Bornholm?

– Det kræver, at vi kan få kødet tilbage i modnet, udskåret, pakket og indfrosset stand, og det kan vi ikke i dag. Det skal vi have, ellers kan vi ikke selv afsætte kødet.

 

 

I første omgang har Jan Seerup givet forhåndstilsagn om, at han gerne vil levere cikra 250 dyr til slagtning på Hallegaard Slagtehus. Men hvis Hallegaard også kan afsætte kødet, så vil Jan Seerup gerne sende også de cirka 250 andre dyr, han får slagtet på Sjælland, til slagtning på Hallegaard i stedet for.

– Det er rigtig mange dyr, de kan få til slagtning, hvis de kan afsætte dem. De ville kunne få ligeså meget kød, som de kunne sælge, siger Jan Seerup.

Han har også underskrevet forhåndserklæringen fra producenterne, fordi han mener, det er vigtigt med et lille returslagteri på øen.

– Mange siger, at de slet ikke vil have dyr, hvis ikke de kan få dem slagtet på Bornholm, og det er ærgerligt, for vi har brug for bornholmsk kød.

Jan Seerup stiller sig også positiv til Bente Johansens forslag om en producentforening.

– Umiddelbart synes jeg, det er en god idé, men det kommer an på, hvad hovedformålet med foreningen skal være.

Den Bornholmske Gårdbutik drives af en sammenslutning af små og mellemstore bornholmske producenter. Butikken sælger kød fra fritgående bornholmske får, lam, geder, kalve, okser, grise og lamaer.