Foto: Allan Rieck

Tinkas nissetøj er kommet på museum

Bornholms helt egen nissepige, Josephine Højbjerg fra Rønne, sætter sit tydelige præg på årets juleudstilling på Bornholms Museum. Lørdag åbnede udstillingen, hvor man blandt andet kan se kostumet fra hendes første julekalender, ”Tinkas Juleeventyr”.

Temaet for juleudstillingen er netop julekalender, som ifølge en pressemeddelelse fra museet er et af de yngste medlemmer af juletraditionernes familie i Danmark.

– Vi har været i gemmerne og fundet både julekalendere formet som for eksempel engel, brandbil og Zoologiske Haves tårn. Her er både to- og tredimensionelle. Vi har også været så heldige at få lov at låne Tinkas kostume fra ”Tinkas Juleeventyr” samt andre ting fra serien. Tinka er jo lidt bornholmsk, da Josephine Højbjerg er fra Rønne. Hun har været sød at låne os sine ting fra serien, fortæller museumsformidler Sanne Steenberg Hansen i pressemeddelelsen.

 

 

Børn har bidraget

Museets personale har nærmest gjort hele museet til en julekalender.

– Rundt om på museet er der også 24 kasser. De udgør tilsammen en julekalender. Bag lågerne gemmer der sig ting, som fortæller nogle af julens historier, fortæller Sanne Steenberg Hansen.

Børn fra Børnehuset Skatteøen, Morbærstiens Børnehave, Børnehuset Børnebakken og Klemensker Børnehus samt 0. og 1. klasserne på Åvangsskolen og 0.klasserne på Paradisbakkeskolen og Friskolen Østerlars har bidraget med hver en kasse til udstillingen.

– Desuden har vi lånt ting fra Åvangsskolen og fra Bornholms Museums egen samling. Til trods for, at det jo er snyd, må man gerne kigge bag alle lågerne før den 24., fortæller Sanne Steenberg Hansen.

Slut til nytår

Traditionen tro byder udstillingen også på et juletræ, som er pyntet med meget af museets gamle julepynt, der har hængt rundt omkring i bornholmske stuer. Træet bliver som altid bevogtet af hr. Nissen.

Lørdag den 21. december vil der være juleaktiviteter for børn og voksne klokken 12-14 – som der var det i går – blandt andet med fortællinger om nogle af julens traditioner. Der er også mulighed for at lave lidt julepynt til at tage med hjem.

Juleudstillingen er åben frem til og med den 28. december. Der er gratis guidede ture for børnehaver, skoler og sfo’er.

Bornholms Museum afslutter julen med et arrangement helligtrekongersaften den 5. januar klokken 16.