Foto: Østed

Pinds perspektiv: Lad os krydse fingre for, at det lykkes

Det er vel godt et år eller par siden. Der lød beskeden fra de autoritative myndigheder her på øen, at man godt kunne glemme alt om hav-vindmøller. Området var for lille og hvad har vi. Der var kæmpe slagsmål om øopsatte møller, og blandt andet Venstre splittedes ad i denne proces.

Nu er Ørsted så på banen. Med et projekt, der kan understøtte hele fortællingen om det moderne Bornholm og trække tråde tilbage til det gamle projekt om Grøn Ø, som salige amtsborgmester Jens Brandt i sin tid begyndte tankesættet bag.

Tanken om Bornholm som et selvstændigt brand med ren energiforsyning og med et fødevare- og produktionsniveau, der hævede sig over resten af landets. Det særlige bornholmske.

Møller opsatte i havet omkring Bornholm – ikke uden for synsvidde, men et godt stykke ude. Og i hvert fald uden for støjrækkevidde. Et symbol på ren energi. Hvor visionen samtidig breder sig ud over det europæiske kontinent og forsyner også udenlandske husstande med ren energi skabt af vinden over Østersøens vove.

Fortællinger er lige som ord vigtige. I det 21 århundrede har vi på godt og ondt opdaget kulturens vigtighed. Det er en – formodentligt den eneste – læresætning fra det konservative tankegods: Kultur er den vigtigste enkeltfaktor af alle. Det er til gengæld en vigtig læresætning, der kompenserer for alle de uvigtige konservative af slagsen. Ikke mindst som udviklingsminister blev det mig en grundlæggende lære, at kan man ikke flytte kultur, kan man intet flytte. Hvis man i den lille landsby havde en idé om kollektiv ejendomsret og nægtede at ændre synspunkt, så nyttede nok så meget vestlig hjælp ikke en tøddel.

 

 

Efter der kom styr på udviklingsbistanden, og Vesten holdt op med at betale den af dårlig samvittighed på grund af imperialismen, fordi man ville udbrede marxismens velsignelser på det afrikanske kontinent eller bare, fordi man påstod at udjævne uligheden, har tingene forandret sig. Den altfortærende ødelæggende fattigdom er næsten overvundet, da profit blev et tilladt ord i forbindelse med u-landsprojekter. Millioner af mennesker – milliarder – er begyndt at lede efter originalitet – fordi man i denne proces med kapitalisme fik meget, der blev ens. Her i den ny verden er kultur kommet til at spille en endnu vigtigere rolle. Egenart.

I stadig stigende grad vil mennesker drages mod det, der er særligt. I stedet for at alt er ens, vil det eksotiske, anderledes tiltrække. Så meget desto vigtigere – og i en uge, hvor det også har været fremme, at Bornholm inden for en overskuelig fremtid har flere førde end fødte – vil det være vigtigt, at understøtte og udvikle den originale bornholmske kultur. Og understøtte den fortælling med spektakulære projekter.

Et sådant projekt er Ørsteds tanker om en vindmøllepark. Den går godt i spænd med fortællingen om det nære samfund, midt i Østersøen, der kan selv. Som fremmer energi fra naturens hånd, der samtidig anvendes til at omdanne brændstof til et klimavenligt af slagsen.

Lad os krydse fingre for det lykkes.

 

 

Søren Pind

Skriver hver weekend Pinds perspektiv i Bornholms Tidende.

Den tidligere Venstre-politiker er i dag arbejdende bestyrelsesformand i firmaet Langkjaer Cyber Defence, der bekæmper cyberkriminalitet.

Han har tidligere været uddannelses- og forskningsminister og justitsminister i Lars Løkke Rasmussens regeringer.

Han er født i 1969 i Herning som søn af Torben og Jytte Pind, der i dag bor i Bølshavn.