Foto: Jens-Erik Larsen

Farvel til Lyngholt: Det har været 29 dejlige år

Da Pia Pass og hendes mand Werner i 1990 overtog Lyngholt Familiecamping på Borrelyngvej 43, tænkte Pia, at de gav projektet fem år.

Det blev i stedet til 29 år.

Den 1. december er der skiftedag på campingpladsen, hvor de nye ejere, Sanna Nielsen og Michael Andersen, tager over.

Pia er tredje generation på campingpladsen. Hendes forældre købte pladsen af Pias bedsteforældre i 1962 og drev den i 28 år. Siden 1956 har der været campingplads på Lyngholt.

Det er ikke helt nemt at afhænde et familieprojekt igennem tre generationer. Pia og Werner er glade for, at det er Michael og Sanne, der tager over. Deres livsværk er i gode hænder.

– Det er dejligt, at vi har fundet nogle mennesker, der sætter pris på det, vi har skabt, den ånd og den atmosfære, som gæsterne sætter så meget pris på, siger Pia Pass.

Hun er 64 år, hendes mand er 68 år. Tiden er kommet til at drosle ned efter de mange travle år.

– Hvis vi vil have nogle gode år, så skal vi passe lidt på os selv. Så hvis det ikke er nu, hvornår er det så? som Werner Pass siger.

Men han slipper nok ikke campingpladsen helt:

– Hvis Michael ringer og har brug for hjælp, så kan det godt være, jeg springer til, hvis jeg har lyst og tid. Men det skal være, fordi jeg har lyst.

Pia og tyske Werner mødtes på Villa Nova i Rønne i 1972 og blev kærester.

Efter gymnasiet og studentereksamen i 1974 flyttede 18-årige Pia ned til Werner i Tyskland, men det var svært for hende at få et job og i det hele taget finde fodfæste.

Tilbage til Bornholm

Efter et par måneder ville Pia tilbage til Danmark. Hendes bedste veninde var i lære i den daværende Handelsbanken.

”Det kan jeg også”, tænkte Pia. Som sagt så gjort. Hun begyndte som elev i Handelsbanken i København i 1975. Werner flyttede til Danmark og fik job i køkkenet på Herlev Sygehus og uddannede sig til portør.

Parret fik en datter. De boede meget småt og havde brug for mere plads.

– Så siger min mor: Kommer I ikke til Bornholm? Ahhh… jeg havde sådan set fået nok af Bornholm på det tidspunkt, men Werner ville så gerne. Jeg var udlært i Handelsbanken og blev så forflyttet til Rønne. Werner fik job på Aakirkeby Sygehus. Og så blev vi bornholmere, fortæller Pia Pass.

Det var i 1979, parret flyttede til øen. Efter nogle år kom en overtagelse af campingpladsen på banen. Pias forældre nærmede sig pensionsalderen.

– Werner ville så gerne. Så vi blev enige om, at vi ville købe den, og så gik der fem år. Vi lavede en aftale om, at mine forældre skulle bo her om vinteren, og vi skulle blive ved med  at bo i vores hus i Muleby i sommerperioden, fortæller Pia.

Efter tre år døde hendes far. Pia valgte at opgive sit deltidsjob i banken, som hun havde haft samtidig med, at hun hjalp til på campingpladsen.

 

 

Reception

Familie, venner, campister, kolleger, forretningsforbindelser med videre er inviteret til reception søndag kl. 13-17 på Lyngholt Familiecamping.

Receptionen markerer ejerskiftet på campingpladsen, hvor Pia og Werner Pass overdrager Lyngholt til Sanna Nielsen og Michael Andersen.

 

 

Mange gode år

Pia har taget sig af regnskab og alle de mange administrative og praktiske opgaver på kontoret. Werner har taget sig af arbejdet udenfor på pladsen.

Selv om Pia oprindelig havde tænkt, at projektet skulle have fem år, så blev det anderledes. ”Man vokser ind i det”, som hun siger. Og hendes mand trivedes som en fisk i vandet:

– Det har været 29 dejlige år. Vi har haft det godt, siger Werner Pass.

At  drive en campingplads er at være til rådighed nærmest i døgndrift i sæsonen.

– Der er mennesker alle vegne, der er masser af aktiviteter, og der kommer hele tiden noget uforudset. Det er jo sjovt, men man kan også blive lidt mæt af det, synes Pia.

Det er også et stort ansvar.

– Vi har over 10.000 overnatninger. Rigtig mange mennesker holder deres eneste sommerferie her, og det skal bare været godt og leve op til deres forventninger. Især i år har vi fået så mange positive tilkendegivelser om, hvor glade folk har været for at være her. Nogle gange tager man det som et job, men gør det så godt, som man kan, men at der bliver sat så meget pris på det, det har jeg bare ikke helt forstået før i år faktisk. Det er så fedt.

Om vinteren er der arbejde med vedligehold og nybyggeri og planlægning af den kommende sommersæson.

Michael Andersen har været med i arbejdet både ude og inde siden foråret, så i år har Pia holdt rigtig ferie, og parret har for første gang boet om sommeren i deres sommerhus i Vang.

De har stornydt deres rolige morgener sammen, en forsmag på seniortilværelsen, som Pia siger.

 

 

Moderniseringer

I løbet af årene er blevet moderniseret og har fået pool, sauna og spa. De seks campinghytter, der var på pladsen, da parret tog over, er blevet til 24.

I årene efter 2008 med finanskrisen og frem til for fire-fem år siden har det økonomisk svinget lidt op og ned.

– Men vi har altid kunnet leve godt og rejse det, vi ville. Så det har været fint nok. Det er altid gået rimeligt godt, fortæller Werner Pass.

Han glæder sig til at få tid til flere rejser og til at genoptage lystfiskeriet.

Der bliver også mere tid til familien og døtrene Maria og Hanne og barnebarnet i København og til, forhåbentlig, at genoptage gamle venskaber.

Og så skal der fokus på at spise sundere og motionere mere, fortæller Werner. Det har det knebet med, især i de travle somre.