Leder: Sort fredag

Du vil blive præsenteret for et hav af tilbud i dag. Det er black friday, dagen, som amerikanerne har lagt ind efter thanksgiving, og som af mange betragtes som startskuddet til julehandlen.

Siden 2013 har black friday været et fænomen i Danmark. I 2015 slog dagen for alvor igennem herhjemme.

Glem januarudsalget. Det her er tilbudsdagen over alle tilbudsdage.

Her er din tjekliste, som du bør bruge, når du står foran det ene tilbud efter det andet på denne fredag, der kaldes årets helt store shoppingdag:

1. Har du virkelig brug for det?

2. Er det overhovedet et godt tilbud?

3. Støtter du lokalt ved at slå til?

Lige så lovprist black friday er af mange, lige så udskældt er den af andre, idet dagen bidrager til det totale overforbrug, som for tiden gør rigtig ondt på vores klima.

Det er altså utrolig vigtigt, at vi tænker os om og begynder at passe bedre på vores klode, end vi har gjort hidtil.

Det seneste folketingsvalg viste for første gang i Danmark, at folk er begyndt at tænke grønt. Klimaet er på dagsordenen som aldrig før, for ingen er efterhånden i tvivl om, at kloden lider.

Det er vores skyld. Mennesket har en stor andel i de klimaforandringer, som lige nu betyder, at gletsjere skrumper, og is smelter, og derfor bærer vi også et stort ansvar for at få bragt orden i sagerne.

Vi skriger på politikere, der handler. Vores unge mennesker strejker for klimaet. Men samtidig forbruger vi selv fortsat løs, så man skulle tro, at vi ikke havde forstået noget som helst.

Hallo, det starter med dig selv. Før du selv stopper op, køber mere miljørigtigt og tager grønne beslutninger i din egen hverdag, kan du ikke forvente, at andre skal gøre noget.

 

Jo mere du handler på nettet,
des færre chancer giver du vores
lokale forretninger for at overleve

 

Du kan starte i dag. På black friday.

Brug gerne tjeklisten, hvis du begiver dig ud i tilbudsjagten i dag, og måske især hvis du gør det hjemme foran computeren.

Husk, at du er med til at sammensætte fremtidens bybillede med de indkøb, du gør. Jo mere du handler på nettet, des færre chancer giver du vores lokale forretninger for at overleve.

I morgen er det grøn lørdag, og på søndag bliver dagene julerøde.

Indtil da: God sort fredag.