Bente Johansen. Foto: Jens-Erik Larsen

‘Det er virkelig dumt at lukke i november’

Manglende planlægning, udestående med kreditorer, aftaler med restauratører, som ikke kan efterleves.

Der er mange årsager til lukningen af Hallegård – en af Bornholms bedst brandede solskinshistorier – og mange udfordringer i kølvandet på den varslede konkurs.

Ejerkredsen bag Kadeau, som for to år siden købte sig ind i Hallegård, på et tidspunkt hvor slagteriet ved Østermarie efter sigende også var i overhængende fare for at lukke, har ingen kommentarer før tidligst i næste uge.

Vil gerne sælge eget kød

Men Bente Johansen, dyrlæge og tidligere radikal kommunalpolitiker, vil gerne fortælle, hvad hun synes om forløbet, som hun har fulgt på tætteste hold.

Bente Johansen slog sig nemlig på avl af frilandsgrise hjemme på Bialitevejen ved Vestermarie for to år siden, og hun står med flere problemer, nu hvor Bornholm ser ud til at stå uden eget slagtehus.

– Det er en betingelse for mig, at jeg kan få mine grise slagtet på Hallegård. Der er ikke andre muligheder, siger Bente Johansen.

Hun avler 40 grise om året, hvoraf 30 sælges af Hallegård, mens de resterende 10 sælges af Bente Johansen selv.

– Den slags aftaler kan man ikke lave med Danish Crown. De står for videresalget og de vil være eneleverandør, det er et krav.

Dumt at lukke i november

Bente Johansen står nu med et udestående fra slagtningen i sidste uge, og spørgsmålene hober sig op. Især savner hun svar fra ejerkredsen bag Kadeau, som ejer 49 procent af Hallegård.

– Hvem tager hånd om værdierne? Hvor er kurator? De (en repræsentant fra Kadeaus ejerkeds, red.) ringede i tirsdags, mens de var i fuld gang med at slagte og bad dem stoppe. Hvorfor ventede de ikke til dagen efter? Hvorfor ventede de ikke til efter jul? Det er nu, de (Hallegård, red.) tjener deres penge. At lukke i november – lige før julehandlen –  det er virkelig dumt, siger Bente Johansen.

Kølerummet og fryserne på Hallegård er ifølge Bente Johansen nu fyldt med friskt slagtekød, og der er store mængder røgede pølser i røgeriet.

 

Du skal være vildt
skarp på arbejdskraft,
økonomi og afsætning

 

Også det bekymrer Bente Johansen.

– Hvad skal der ske med de værdier? Hvor skal jeg gøre mit krav gældende?

Hun har været i kontakt med Kadeaus revisor, som har oplyst, at hun vil blive kontaktet af kurator. Men ikke hvornår.

Det var ikke skidesmart

Bente Johansen har dog også en række kritikpunkter i forhold til den daglige drift på slagteriet.

– De var ikke skarpe på effektiviteten på Hallegård, og det skal man være, når der er så få slagtninger. Det er bedst at samle slagtningerne på én dag og så gøre rent én gang. Du skal være vildt skarp på arbejdskraft, økonomi og afsætning. Det var ikke skide- smart, det kunne jeg godt se.

Bornholms Tidende har talt med Kadeaus ledelse, som fortæller, at de ønsker ikke at udtale sig, før situationen på Hallegård er afklaret.