Foto: Jens-Erik Larsen

Tilbagegang giver dårlig økonomi: Klubben kan blive nødt til at sælge kutter

”Vi er nu så få medlemmer, at økonomien ikke længere hænger sammen”.

Det skriver Bjarne Stefaniuk, formand for Bådmotorklubben Columbus, i et nødråb i Hasle Nyt under overskriften ”Hjælp foreningen Columbus med at bestå”.

Nødråbet har indtil videre været med til at give foreningen en lille håndfuld nye medlemmer, oplyser Bjarne Stefaniuk. Men det er langt fra nok.

– Vi har 48 medlemmer, og vi skal helst ligge på omkring 70 minimum for, at det kan løbe rundt, tilføjer formanden.

Det er kun fire år siden, at Columbus havde cirka 80 medlemmer.

Foreningen har mange faciliteter. ”Jydevang” ved Grønbechs Gård, hvor man har værksted og klublokale, fiskekutteren Hansa og den tidligere redningsbåd Columbus. Dertil kommer den store udstilling af skibsmotorer og maritime effekter i kommunale lokaler på Hasle Havn.

Det betyder, at foreningen har en del udgifter til blandt andet forsikringer og forbrug. Udgifter, som det nuværende medlemstal ikke kan dække.

– Vi bliver nødt til at foretage os noget drastisk, hvis udviklingen fortsætter. Enten skal vi aflevere Hansa og beholde værkstedet – eller modsat. På et tidspunkt. Det er ikke lige op over. Men det kommer, siger Bjarne Stefaniuk.

 

 

1997

Bådmotorklubben Columbus i Hasle blev stiftet i 1997 på initiativ af nu afdøde Ejner Andersen, der også var formand for foreningen i mange år.

Foreningen blev i 2015 godkendt som en folkeoplysende forening, som blandt andet har til formål:

”At samle medlemmer med interesse for gamle bådmotorer og andre motorer, at renovere og istandsætte disse, så de kan opstartes og udstilles, at vedligeholde og sejle med fiskekutteren Hansa”.

 

 

 

Mangler hjælpere

Det er ikke kun medlemmer, foreningen mangler, men i høj grad aktive medlemmer. På værkstedet er der gamle skibsmotorer, som trænger til at blive sat i stand, der er meget vedligeholdelse på Hansa, og der er brug for flere til at hjælpe med at passe udstillingslokalerne.

– Mange af de tidligere drivkræfter er faldet fra på grund af alder, og der kommer ikke nye til. Jeg synes, at vi har gjort meget for at få nye medlemmer. Jeg mener, at der burde være en masse gamle fiskere og smede, der deler vores interesse for gamle skibsmotorer. Men alle kan være med, og vi har gode faciliteter, siger Bjarne Stefaniuk.

Columbus holder generalforsamling i februar, hvor den alvorlige situation vil være på dagsordenen.