Foto: Ørsted

Lobbyarbejde for havvindmøller ved Bornholm har været i gang i flere uger

Ørsted satte både borgmester Winni Grosbøll (S) og flere andre aktører på Bornholm ind i sine planer om en meget stor havvindmøllepark ud for Bornholm, før energiselskabet søndag aften lagde forslaget offentligt frem. Derfor har Bornholms lobbyarbejde for vindmølleparken også allerede været i gang et stykke tid.

– Ørsted har været på Bornholm for at præsentere ideen, og der har været dialog i nogle uger. Vi har fra starten sagt, at vi ser mange spændende perspektiver, og at vi giver fuld opbakning, siger Winni Grosbøll.

– I princippet kunne Ørsted jo bare have spillet forslaget ind til regeringen, men de valgte at tale med os først, og det synes jeg da er sympatisk. Forslaget kræver jo også et samspil med Bornholm, også i forhold til Rønne Havn, så der har også været en dialog, siger hun.

Bornholm spillede med fra kort efter, at Ørsted havde præsenteret sit forslag.

– Nu er forslaget ude i offentligheden. Det gør det alt andet lige lidt nemmere at arbejde videre med for os. Så nu tager jeg en runde til Folketingets energiordførere, og vi har også kontaktet Klima- og Energiministeriet og lavet forskelligt lobbyarbejde, fortæller Winni Grosbøll.

– Det er et fremragende forslag, der på alle måder er til fordel for Bornholm. Så nu gør jeg, hvad jeg kan for at fremme det: I mit parti og også i kredsen af partier bag energiforliget. Det har vi også gjort op til, at forslaget blev offentliggjort.

Håb om hurtig beslutning

Både sidste års energiforlig og regeringens såkaldte forståelsespapir med sine støttepartier opererer med, at Danmark i de kommende år skal sende tre havvindmølleparker i Nordsøen i udbud. Winni Grosbøll håber nu på, at en bornholmsk park kan klemmes ind i en anden sammenhæng.

Kort inde i det nye år ventes at regeringen at lægge en handleplan frem, der skal gøre det konkret, hvordan Danmark skal nå den nye regerings mål om at have reduceret Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030. Det kalder på effektive initiativer, der kan gennemføres hurtigt, og her har en vindmøllepark ud for Bornholm den fordel, at den ikke først kræver anlæg af en kunstig ø, som Nordsø-projekterne gør.

 

Vi regner med, at regeringen
vil lægge sin klimahandlingsplan
frem i starten af det nye år. Her
passer det her projekt ind som
hånd i handske

 

– Vi regner med, at regeringen vil lægge sin klimahandlingsplan frem i starten af det nye år. Her passer det her projekt ind som hånd i handske, siger Winni Grosbøll.

– Indtil nu har man kun kigget mod Nordsøen for at placere havvindmøller, hvor vi har sagt, at man også skulle kigge mod Østersøen. Det er der gode argumenter for: En vindmøllepark i Østersøen vil kunne levere strøm til hovedstadsområdet og også til Malmö, så her har vi et opland på to millioner mennesker, siger hun.

Stort CO2-mål taler for Østersøen

At regeringens reduktionsmål kræver hurtig handling taler også for en havvindmøllepark i Østersøen.

– Hvis vi skal have grøn omstilling i en fart, skal vi have storbyerne med. Det har Lea og jeg prøvet at fortælle et par gange, og det er klart, at det budskab får en lidt lettere gang på jord, når Ørsted nu også er med, siger Winni Grosbøll.

– Desuden har Ørsted også meldt ud, at parken skal bære sig selv hjem i kommerciel drift. Så der er ikke nogen politikere, der skal have penge op af lommen til det her projekt. Politikerne skal kun planlægge for det, siger hun.

– Ørsteds projekt er fantastisk godt tænkt. Jeg synes, at det er sund fornuft og et meget brugbart redskab til at nå regeringens mål om at have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Min opfordring til Christiansborg er at sætte i gang.