Foto: Berit Hvassum

Kunsthåndværkere skal lære af den irske model

Bornholms kunsthåndværkere henter i denne uge inspiration fra Irland til at kunne skabe en model for udvikling og styrkelse af deres kompetencer. Noget som irerne har stor erfaring og succes med.

Det oplyser Dorthe Møller Paulsen, sekretariat for Maker’s Island Bornholm i regionskommunen, i en pressemeddelelse.

Maker’s Island Bornholm samler og præsenterer Bornholms kunsthåndværk og modtager i disse dage besøg af to irske konsulenter fra Design and Crafts Council Ireland. Formålet med besøget er at udveksle erfaringer og modtage rådgivning i kompetenceudvikling inden for kunsthåndværk, hvilket er noget, irerne har haft stor succes med.

Bornholms kunsthåndværk oplever i disse år stor opmærksomhed fra omverdenen for sin høje kvalitet og sit særlige udtryk. Styregruppen bag sammenslutningen af kunsthåndværkere i Maker’s Island Bornholm arbejder derfor med at udvikle en model for kompetenceudvikling for øens kunsthåndværkere. Arbejdet er en del af en samlet indsats for at styrke kunsthåndværket på Bornholm og tager udgangspunkt i konkrete behov og ønsker fra kunsthåndværkerne. Ønsker som blandt andet går ud på at skabe levedygtige virksomheder, således at kunsthåndværkerne kan leve af deres erhverv.

ACABs bestyrelse og sekretariatet for Maker’s Island Bornholm var i Irland i foråret, hvor de blev meget imponerede over irernes måde at arbejde med kunsthåndværk på. Formand for styregruppen for Maker’s Island Bornholm, Morten Riis, siger i pressemeddelelsen:

 

Vi ved, at de i Irland gør
det rigtig godt inden for
kunsthåndværkersektoren
og har haft stor succes. Så
det er en ære at få besøg
af dem her på Bornholm
og få mulighed for at lære
af det, de gør

 

– De bornholmske kunsthåndværkere gør et rigtigt godt stykke arbejde. Derfor har Bornholm også som den eneste ø fået tildelt titlen World Craft Region. Den udmærkelse er vi stolte af, og vi vil gerne blive endnu bedre til at udnytte det potentiale, der ligger i kunsthåndværkermiljøet på Bornholm. Det kan vi blandt andet gøre ved at skabe rammerne for, at kunsthåndværkerne kan blive dygtigere til at leve af deres erhverv. Vi ved, at de i Irland gør det rigtig godt inden for kunsthåndværkersektoren og har haft stor succes. Så det er en ære at få besøg af dem her på Bornholm og få mulighed for at lære af det, de gør.

Og kunsthåndværker og formand for ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm, Maja Frendrup siger:

– På turen til Irland i foråret blev vi meget inspireret af ”den irske model”, som vi kalder det. Nu får vi mulighed for at udveksle endnu mere og bruge den viden til at udvikle en model for kompetenceudvikling her hos os, som er skræddersyet til kunsthåndværkere.

Under besøget på Bornholm skal irerne besøge udvalgte kunsthåndværkere og institutioner på øen i et tætpakket program, hvor de også kommer til at hilse på kendte ansigter.

Irerne mødes desuden med styregruppen for Maker’s Island.

Det var i 2017, Bornholm blev  hædret med titlen som World Craft Region af World Craft Council. Med afsæt i titlens potentiale er øens aktører inden for kunsthåndværk gået sammen om at skabe udvikling i kunsthåndværkerbranchen.