Foto: Jens-Erik Larsen

Verdens største havvindmølleejer: Byg gigantisk møllepark ud for Rønne

Nordsøen er genstand for en plan om en kunstig energiø, som skal være omgivet af hundred- eller tusindvis af havvindmøller, der kan levere strøm til de omkringliggende kystlande.

Regeringen og dens tre støttepartier har skrevet øen ind i sit såkaldte forståelsespapir for de kommende års politik, men der er et problem, og her bringer verdens største havvindmølleejer, Ørsted, Bornholm ind i billedet.

Det er nemlig teknisk svært og dyrt at bygge en ny ø i Nordsøen, og man regner ikke med at kunne have den klar før 2030, og derfor foreslår Ørsted, at man i stedet opfører en gigantisk møllepark ud for Rønne.

Det skriver Politiken søndag aften.

Mølleparken skal være så stor, at den kan levere strøm til ikke bare hele Sjælland og Bornholm, men også dele af Polen og måske Tyskland og Sverige.

Ørsteds havvindmøllechef, Martin Neubert, siger til avisen, at det er mærkeligt at være forhippet på at bygge en kunstig ø, “når Danmark allerede har en granitø i Østersøen”.

– Her behøver man ikke at bygge og dræne som i Nordsøen. Så man kan bruge den infrastruktur, der allerede er på plads, og længe før 2030, siger Martin Neubert til Politiken.

Havmøllerne skal forbindes med en omformerstation på Bornholm, der igen kan forbindes med kabler til Sjælland og Polen, der i øjeblikket er afhængig af kulenergi – og på sigt med Tyskland og Sverige, hvis der er interesse for det.

Hvis regeringen går med på Ørsteds planer, er det et projekt uden fortilfælde i Danmark, hedder det i Politiken.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er forsigtig i en skriftlig kommentar til Politiken.

– Det er absolut et meget spændende projekt, som jeg ser frem til at høre mere om. Det er godt at se, at de private aktører er med helt fremme i den grønne frontlinje, skriver han.

Winni: En kæmpe chance for os

Borgmester, Winni Grosbøll (S), er derimod entusiastisk.

–I det hele taget vil sådan et byggeri smitte af med arbejdspladser og aktivitet på hele øen. Desuden positionerer sådan en havvindmøllepark Bornholm som en energiø midt ude i Østersøen, det er en kæmpe chance for os, siger hun til Politiken.