Arkivfoto: Berit Hvassum

‘Vi har til det sidste haft et ønske om at optimere driften på Hallegaard’

Hallegaard i Østermarie bliver i næste uge begæret konkurs. Det fortæller direktør i Kadeau, Magnus Klein Kofoed, og bestyrelsesformand Martin Smidt Kristensen til Bornholms Tidende.

– Vi har brugt mange penge på at redde det her projekt, for vi har hele tiden ment, at Hallegaard er vigtig for Bornholm. Hjertet slår stadig for Hallegaard, men der er ikke mere blod at pumpe rundt, siger Martin Smidt Kristensen.

Kadeau gik ind i Hallegaard i starten af 2018, efter at forretningen i 2017 havde balanceret på randen af konkurs.

– Vi fik præsenteret et rigtigt fornuftigt og gennemarbejdet budget, hvor man opererede med et beskedent overskud. Men det viste sig at tallene ikke holdt stik, fortæller Martin Smidt Kristensen.

Man har i perioden på små to år investeret cirka fire millioner kroner. Men nu er kassen tom.

– Det er ikke forsvarligt længere, siger Magnus Klein Kofoed.

– Vi har til det sidste haft et ønske om at optimere driften. Vi har tabt penge, men vi har også haft en tro på, at det skulle blive bedre. Til slut har vi undersøgt muligheden for at tilføre ekstern kapital, men det har ikke været muligt. Og det kan jeg sådan set godt forstå, når jeg ser på de realiserede tal, siger Magnus Klein Kofoed.

2018 bød på et underskud på 2,3 millioner kroner, og 2019 har også vist sig som et regnskabsmæssigt slemt år, fortæller han.

 

 

Slagtehus slog bunden ud

Forretningen Hallegaard kørte i mange år med stedets “opfinder” Jørgen Toft Christensen som ejer i en enkeltmandsvirksomhed. Og det er måske som sådan, at stedet bedst kunne løbe rundt.

Forretningen med et stort setup, slagtehus, bil og flere butikker kan ikke bæres oppe af den omsætning, der er, må man nu fastslå. Og det er især det nye slagtehus, der har slået bunden ud af foretagendet, fortæller Martin Smidt Kristensen.

– Da vi kom med på holdet i 2018, begyndte slagtehuset for alvor at komme i gang, og vi må bare erkende, at de kalkulationer, der lå, ikke var realistiske, siger han.

Det betyder, at der bliver slagtet under kilopris – at der ikke er et overskud på de dyr, der kommer til slagtning, fortæller Martin Smidt Kristensen.

– Vi er så ærgerlige over det her, siger Magnus Klein Kofoed, som må sige farvel til en håndfuld ansatte på Hallegaard.

– Vi havde en forhåbning om, at vi kunne føre det her videre. Vi har været ude at søge efter en ny slagtermester, som måske kunne være med til at vende det her med os, men det har ikke kunnet lade sig gøre. Det er meget trist, siger Magnus Klein Kofoed.

Jørgen er indforstået

Rent teknisk bliver formentlig Kadeau, der som minoritetsejer begærer Hallegaard konkurs i næste uge.Det har tidligere været fremme, at Kadeau skulle overtage den samlede drift af Hallegaard, men den plan var langsigtet og skulle først føres endeligt ud af verden i 2023.

Ejeren, Jørgen Toft Christensen, er indforstået med udviklingen, fortæller Magnus Klein Kofoed.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jørgen Toft Christensen.