Fotos: Bornholms Museum

Mangeårigt projekt er færdigt: Direktørens bolig fuldender historien om Hjorths Fabrik

Hvis murstenene på Hjorths Fabrik kunne tale, ville de fortælle en vigtig del af historien om et af de store industrierhverv i den bornholmske historie og et kunsthåndværk, der den dag i dag gør, at omverden retter sine øjne mod Bornholm.

Og det er netop, hvad murstenene fortæller de gæster, som besøger keramikmuseet i Krystalgade, og torsdag eftermiddag blev nye, gamle mursten føjet til koret af fortællere.

Det skete, da Bornholms Museum officielt indviede de nye udstillingslokaler i den renoverede direktørbolig.

Lokaler, som museet i samarbejde med Bornholms Kunstmuseum vil bruge til at udstille noget af det ypperste inden for bornholmsk keramik.

Alt trængte

Solen var gået ned, inden det blev tid til indvielsen, men duften af glühwein og levende lys viste gæsterne vej til gårdspladsen i hjertet af den historiske keramik- og terrakottafabrik.

Og det var en vej, som mange fulgte for at få et første kig på den sidste del af fabrikken, der er blevet renoveret.

 

Sikke en kulturarv vi har
her, sikke et industrimiljø

 

– Vi er nu nået igennem en renovering, som startede for snart mange år siden, nemlig i starten af 90’erne, da fabrikken blev overtaget af museet. For syv år siden blev vi færdige med ovnbygningen og nu endelig, som kronen på værket, er vi færdige med fabrikantboligen. Sikke en kulturarv vi har her, sikke et industrimiljø, sagde direktør Jacob Bjerring-Hansen fra Bornholms Museum i sin velkomsttale.

Den bevarede fabrik beskrev han som unik i Europa, og som en perle. Det er fabrikantboligen også blevet, men det har krævet masser af arbejde. Fugt var trængt op i murværket fra kælderen, træværket var nedbrudt, alt trængte, og museumsdirektøren rettede en tak til både eksterne og interne håndværkere for et flot arbejde.

– Nu står vi her med en super udstillingsbygning, der kan alt det, den skal og er klar til vores planer, men også til de næste generationers planer, lød det fra Jacob Bjerring-Hansen.

En dynamisk størrelse

I udstillingsbygningen viser Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum eksempler på den bedste bornholmske keramik, men også kun eksempler, understregede direktør Lars Kærulf Møller fra Bornholms Kunstmuseum.

– Den udstilling, der i dag præsenteres i de nye rammer i direktørboligen, er kun et lille, men raffineret udvalg af de samlinger, som de to museer råder over. Den udstilling, I skal se, er udtryk for noget af det ypperste, de bornholmske keramikere har produceret igennem det 20. århundrede og noget af det, som har dannet grobund for de seneste års rivende udvikling, sagde han, da han fik ordet.

Samtidig gjorde han klart, at udstillingen er en dynamisk størrelse, hvor værkerne over tid vil blive skiftet ud og erstattet af lige så værdige repræsentanter for det bedste fra Bornholm.

 

 

Vild med industrihistorie

Selve den officielle indvielse stod borgmester Winni Grosbøll for, og hun antydede, at hun personligt godt kan høre murstenene tale, når hun besøger Hjorths Fabrik.

– Man kan godt fornemme dengang, der var produktion. Man kan godt fornemme dengang, Bornholm var en industrimagnat, hvor keramikken og stenbruddene skabte industriarbejdspladser en masse, bemærkede borgmesteren og tilføjede, at hun personligt er helt vild med industrihistorie.

Winni Grosbøll er sikker på, at den færdigrenoverede keramikfabrik bliver et kæmpe aktiv for Rønne og for Bornholm, også fordi museet har valgt at holde helårsåbent.

Og så benyttede hun lejligheden til at rette en særlig tak til Jacob Bjerring-Hansen for hans indsats, siden han blev direktør for det lokale museum:

– Jeg kan huske fra nogle af de første kopper kaffe, vi drak, at du sagde, at først så gjaldt det Melstedgård, så gjaldt det Hjorths Fabrik, og til sidst kom det, som måske var smertensbarnet, det store kompleks i Sankt Mortens Gade. Tre steder, som alle trængte til en kærlig hånd, ildhu og rigtig mange penge. Det har været en kæmpe opgave, og jeg vil sige tusind tak for de mange, mange, mange timer, du har lagt for Bornholms Museum og Bornholm.

Timer, som efter planen kulminerer om et par år, når et nyt museumskompleks står klar ved Helligdommen, og Jacob Bjerring-Hansen kan sætte flueben ved den tredje og sidste af de tre store opgaver.

Derefter var der adgang til den gennemrenoverede direktørbolig, som altså kan besøges året rundt i Krystalgade.