Biblioteker kan åbne for ind- og udlån fra 18. maj

Biblioteker kan i genåbningens fase 2 åbne for ind- og udlån fra 18. maj.

Det er regeringen og Folketingets partier blevet enige om efter forhandlinger, der er afsluttet torsdag aften. Det oplyser Statsministeriet.

Med aftalen får bibliotekerne dog ikke mulighed for at åbne for mere end ind- og udlån. Det betyder, at caféer samt læse- og skriveområder ikke kan tage imod besøgende endnu.

Landets biblioteker har – ligesom mange andre dele af samfundet – holdt lukket siden 12. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) igangsætte en delvis nedlukning af samfundet for at bekæmpe spredningen med coronavirus.

Omkring påske igangsatte Mette Frederiksen en gradvis genåbning af samfundet, og det har indtil videre ført til en fase 1, hvor frisører, tandlæger og køreskoler åbnede sammen med de mindste skolebørn.

I forbindelse med forhandlingerne om en fase 2 i genåbningen har Folketingets partier haft forskellige ønsker til, hvilke dele af samfundet, der skulle være omfattet af aftalen.

En rapport fra Statens Serum Institut viste onsdag, at man kan åbne for bibliotekernes ind- og udlån, uden at coronasmitten kommer ud af kontrol, som det nu er tilfældet i den endelige aftale.

Genåbning af bibliotekerne har dog ikke været blandt de mest ønskede til fase 2.

Eksempelvis har Venstre foreslået, at man skulle vente med netop biblioteker og kulturhuse for at gøre plads til caféer og restauranter, som ville give den største samfundsøkonomiske gevinst, har formand Jakob Ellemann-Jensen (V) tidligere udtalt.

/ritzau/