Regeringen afviser at kigge på udskældt offentlighedslov

Regeringen kommer ikke til at åbne for, at den udskældte offentlighedslov bliver ændret. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i Folketingssalen onsdag.

Han bliver spurgt af Dansk Folkepartis Peter Skaarup, efter at Ytringsfrihedskommissionen har anbefalet en revision af loven, der hæmmer borgere og journalisters indsigt i regeringens arbejde.

– Positionerne i Folketinget er velkendte. Og udsigten til at nå til enighed har for mig at se ikke ændret sig med denne her rapport.

– Derfor har jeg ikke noget behov for at genåbne drøftelserne om offentlighedsloven, siger justitsministeren.

Ytringsfrihedskommissionen, der afleverede sin rapport i sidste uge, anbefaler, at der ændres på offentlighedsloven. Kommissionsmedlemmet Vibeke Borberg, advokat og ph.d. i retsvidenskab, skrev:
– Vi mener, at den nye offentlighedslov ikke har fundet den rette balance mellem det fortrolige rum og offentlighedens og mediernes interesse i at kunne få indblik i faktuelle forhold bag de politiske beslutninger.

Offentlighedsloven blev vedtaget i 2013 under den daværende socialdemokratisk-ledede regering. Den hæmmer journalister og borgeres muligheder for at få aktindsigt.

Af kritikere er loven blevet kaldt mørklægningsloven, fordi den skaber mere lukkethed i forvaltninger og ministerier, og et politisk mindretal vil gerne ændre den.

Men det har de to traditionelle magtpartier, regeringspartiet Socialdemokratiet og Venstre, der sammen har flertal i Folketinget, afvist. Og det bliver de ifølge justitsministeren ved med.

– Socialdemokratiet og Venstre, der udgør et flertal i Folketinget, mener, at der er en rimelig balance mellem hensynet til offentligheden, og hensynet til at regeringen skal kunne gøre sig interne overvejelser fortrolighed i loven, siger ministeren.

Spurgt om, hvorvidt det svar gælder hele regeringsperioden, svarer Nick Hækkerup:
– Man skal være varsom med at bruge ord som aldrig eller altid som politiker. Men grundlæggende er intet ændret med kommissionens rapport for mig.

/ritzau/