Mette Frederiksen er ikke fan af regional genåbning

Der er fra flere steder i landet og flere partiledere et ønske om, at nogle regioner kan åbne større dele af samfundet noget tidligere end andre.

Mens hovedstaden er værst ramt af udbredelsen af coronavirus, ser nordjyderne ud til at være meget mindre ramt. Det samme gælder for nogle af småøerne i Danmark.

Men hvis man åbner én landsdel, frygter statsminister Mette Frederiksen (S) dog, at andre vil valfarte dertil efter to måneders landskarantæne. Hun læner sig op ad en vurdering fra Statens Serum Institut, SSI.

– Der er meget store regionale forskelle, og SSI ligger til grund, at resultatet af en åbning kan have et meget forskelligt regionalt sigte, siger hun.

Statsministeren forhandler onsdag aften med de øvrige partiledere, og blandt andet SF og Dansk Folkeparti har længe talt for, at man kan åbne i forskelligt tempo. Det er andre partier også tilhængere af.

Men ikke statsministeren som vil tage emnet op med partilederne onsdag.

– Vi kan se i andre lande, at man laver en regional åbning, og at der dermed kan være forskel på, hvilke landsdele der kan få lov at åbne. Det er lande, der har en større geografi end os, derfor skal vi tænke os om.

– Jeg afviser ikke, at vi kan gøre noget regionalt, men det er vigtigt at huske, at man kan komme på tværs af vores land i løbet af tre-fire timer, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/