Trods pres er serviceloft uændret i udligningsreform

Der bliver ikke foretaget ændringer i kommunernes serviceloft i den udligningsreform for landets 98 kommuner, som regeringen tirsdag har fået samlet et bredt politisk flertal bag.

Det fremgår af aftaleteksterne. Det var den manglende ændring af serviceloftet, som var hovedårsagen til, at Dansk Folkeparti mandag aften forlod forhandlingerne om udligningsreformen.

I stedet bliver aftalen om reformen indgået mellem S-regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Alternativet.

Også Enhedslisten, der ligeledes forlod forhandlingerne mandag aften, har talt for at få ændret på serviceloftet.

Det kommunale serviceloft dækker over det beløb, som kommunerne må bruge på et år på service til borgerne.

Service tæller alt fra pleje af ældre, skoledrift og andre ting, man forbinder med velfærd og hjælp fra kommunen. I år er serviceloftet på 261,8 milliarder kroner.

– At man ikke vil kigge på servicelofterne i en udligningsreform, betyder, at der nu er kommuner, der måske får 100 millioner kroner mere. Men de får ikke lov til at bruge dem.

– Dette her skulle ende ud med, at vi fik mere velfærd i Danmark. Men det får vi ikke med denne her aftale, sagde finansordfører René Christensen (DF) mandag aften til Ritzau.

Finansminister Nicolai Wammen (S) afviser Dansk Folkepartis udlægning på et pressemøde i Finansministeriet, hvor aftalen præsenteres.

– Der er mange borgmestre, som har sagt indtil nu, at de har haft det serviceloft, men de har simpelthen ikke haft råd til at give den service, de egentlig har lov til.

– Det bliver der bedre mulighed for med denne aftale, siger han med henvisning til, at aftalen gør forskellene mindre mellem rige og fattige kommuner.

Serviceloftet bliver aftalt mellem den siddende regering og kommunerne hvert år, når der forhandles kommuneøkonomi for det kommende år.

Sidste år skete det i september, men Dansk Folkeparti ønskede altså at få en ændring af serviceloftet med i udligningsreformen.

Nicolai Wammen peger på, at forhandlingerne med kommunerne begynder “om få uger”.

– Og hvor vi som regering har gjort det meget klart, at vi er helt dér, hvor velfærden skal være det vigtigste.

– Vi har set i en række år, at når der kom flere børn og ældre – hvilket er rigtig dejligt – så fulgte pengene ikke med, siger finansministeren.

/ritzau/