Flest S-borgmestre vinder på aftale om kommunal udligning

Socialdemokratiske borgmestre er i overtal blandt de kommuner, der med den brede politiske aftale om udligningsreform får tilført penge til kommunekassen.

Udligningssystemet omfordeler skattekronerne mellem velhavende kommuner og økonomisk trængte kommuner. Med den nye model får 37 socialdemokratiske kommuner tilført penge.

Selv om størstedelen af de kommuner, som med den nye model får flere penge, er socialdemokratiske, er det alligevel endt bedre for Venstres borgmestre, end der oprindeligt var lagt op til med regeringens udspil.

29 Venstre-kommuner får med aftalen penge tilført fra andre kommuner. I det oprindelige udspil stod 22 kommuner med en borgmestre fra Venstre til at få tilført penge til kommunekasserne.

Det er Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative, som tilsammen sidder på 92 ud af landets 98 borgmesterposter.

Kommunerne med konservative borgmestre er ligesom i regeringens oprindelige udspil fortsat dem, som skal betale mest til omfordelingen af milliarder mellem kommunerne.

Blandt andet er det den konservative kommune Gentofte, som skal aflevere flest penge af alle landets kommuner. Kommunen skal aflevere 164 millioner kroner årligt.

De Konservative er ikke med i aftalen om udligningsreformen, som regeringen, Venstre, SF, De Radikale og Alternativet står bag.

/ritzau/