19,3 milliarder flytter fra rige til fattige kommuner

Med aftalen om en udligningsreform vil i alt 19,3 milliarder kroner årligt blive flyttet på tværs af kommunerne, oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

Bag aftalen står regeringen, Venstre, SF, De Radikale og Alternativet.

– Aftalen lægger fundamentet til et Danmark i bedre balance. Det er en aftale, der ligger det princip, at det er de bredeste skuldre, der skal bære mest. Og at Danmark er for lille til store forskelle, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet, hvor aftalen bliver præsenteret.

I alt skal 25 kommuner aflevere penge, mens de resterende 73 kommuner får tilført penge.

Ud over omfordelingen mellem kommunerne tilfører staten 6,5 milliarder kroner i 2021. Heraf er en del et midlertidigt tilskud, der gøres permanent. I alt 1,4 milliarder flyttes til Danmarks 30 yderkommuner.

– For første gang i årtier er der en aftale hen over midten om udligningssystemet. Det giver ro for kommunerne, siger finansministeren.

Fremadrettet vil statens bidrag til udligningssystemet være 5,5 milliarder kroner årligt.

Milliarderne går, som regeringen havde lagt op til i sit udspil, primært fra by mod land. Men den samlede regning til kommunerne bliver mindre, end regeringen havde lagt op til, fordi staten tilfører flere penge til systemet.

/ritzau/