Genåbningsforhandlinger begynder i skyggen af usikkerhed

Fredag forventer partierne på Christiansborg, at reelle og substantielle forhandlinger om, hvordan næste fase af genåbningen af Danmark efter coronanedlukningen, kan se ud.

Men det er svære forhandlinger, da udviklingen i smittetrykket og situationen omkring coronavirus kan ændre baggrunden på et splitsekund.

– Vi skal diskutere prioriteringer. Men de kan jo ændre sig øjeblikkeligt, hvis smittetrykket ændrer sig. Så det er meget med forsigtighed, at vi forhandler, siger formand for De Konservative Søren Pape Poulsen.

Partierne er blevet lovet beregninger for, hvordan man forventer forskellige åbningsscenarier vil påvirke smittetrykket. Og før de ligger, er det svært at lave en prioriteret liste, fortæller Pape.

– Vores tilgang er mest mulig jobskabelse og erhvervsaktivitet for mindst mulig smitte. Men lige nu kan vi ikke sige noget, for vi har ingen beregninger. Dem er vi blevet lovet, så dem regner vi med at få, siger Søren Pape Poulsen.

Hos SF vil formand Pia Olsen Dyhr have fokus på, at de ældre kan få besøg, og at de ældste skoleelever kan komme tilbage i skole.

Og så er hun åben over for at åbne for udeservering og storcentre, hvilket Jyllands-Posten og Politiken berettede som regeringens prioritet torsdag.

– Men vi skal holde nøje øje med smittetrykket, som skal være under kontrol, siger hun.

Netop smittetrykket og hvad det må være, efterspørger Søren Pape Poulsen svar på. For uden det ved partierne ikke, hvad der er at rutte med i det, der kan beskrives som corona-råderummet.

– Vi er nødt at vide, hvad regeringen tænker, og hvad pejlemærket er. Hvor meget smitte må der være? Hvor stor belastning?

– Det kan vi ikke lave aftaler uden at vide, for det vil påvirke hele planen. Så det er svært og vi har brug for, at regeringen melder ud, siger Søren Pape Poulsen.

/ritzau/