Aftale til 165 millioner sikrer at plejehjemsbeboere kan få besøg

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale, som sikrer, at plejehjemsbeboere igen kan få besøg af deres pårørende, samtidig med at de skærmes for smitte med coronavirus.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Der er afsat 165 millioner kroner i aftalen. De skal blandt andet bruges på besøgspavilloner, udestuer eller lignende. Det skal gøre besøg på udearealer hos ikkesmittede beboere på plejehjem muligt.

Sundhedsstyrelsen skal nu udarbejde retningslinjer for besøgene.

– For Enhedslisten har det været afgørende, at det sker på en sundhedsfaglig forsvarlig måde, for både ansatte, beboere og pårørende, så vi undgår øget risiko for smittespredning, siger Enhedslisten ældreordfører, Peder Hvelplund, om aftalen
Det er også en del af aftalen, at ældre, der den seneste tid har måttet undvære rengøring, skal tilbydes en grundig rengøring.

Kommunerne har nemlig haft mulighed for at tilsidesætte deres forpligtelser efter serviceloven under virusudbruddet.

Rengøringsdelen har for Dansk Folkeparti været særlig vigtig.

– Vi er gået med i en aftale, der sikrer, at serviceniveauet på ældreområdet, herunder hjemmeplejen, bringes tilbage til normalt niveau i takt med genåbningen, siger partiets ældreordfører, Karina Adsbøl.

Hjælpen er kærkommen, lyder det fra Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, i en skriftelig kommentar.

– Beboere på plejehjem og pårørende savner kontakten med hinanden, og svækkede ældre i eget hjem har stået meget alene uden hjælp til både hygiejne og rengøring, siger han.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), pointerer, at aftalen ikke giver plejehjemsbeboere og ansatte hverdagen tilbage.

– Men det er en god aftale, fordi den giver os som kommuner nogle klare rammer at agere indenfor, siger han.

Alle Folketingets partier undtaget Venstre er med i aftalen. Partiet mener ikke, at aftalen er ambitiøs nok.

/ritzau/