Venstre udskyder endnu en gang forhandlinger om udligning

Det lykkedes ikke Venstres formand og statsminister Mette Frederiksen at genoprette tillid på et møde torsdag.

Forhandlingerne om en kommunal udligningsreform mellem Venstre og Socialdemokratiet kommer på nuværende tidspunkt ikke videre.

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, torsdag aften, da han kommer ud fra et forsoningsmøde i Statsministeriet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde indkaldt til mødet efter krav fra Jakob Ellemann-Jensen om at genoprette tilliden.

– Vi har haft en alvorlig samtale i håb om at få retableret noget af tilliden i forhandlingslokalet, efter at den gik fløjten, siger V-formanden.

– Det er klart, at regeringen lige skal have lov til at tale med hinanden og se på vores forslag, tilføjer han.

Tillidsbruddet opstod, efter at en mail om Socialdemokratiets planlagte politiske angreb på Venstre blev bragt i Jyllands-Posten.

Mailen, som ved en fejl blev sendt til en journalist på Jyllands-Posten, blev afsendt, sideløbende med at regeringen forhandler med Folketingets partier, herunder Venstre, om en kommunal udligningsreform. Den skal fordele omkring 18,5 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner.

Jakob Ellemann-Jensen siger efter mødet torsdag aften, at der er to krav, partiet ønsker, at Socialdemokratiet skal opfylde, før Venstre vil genoptage forhandlingerne om en udligningsreform.

Det betyder blandt andet, at regeringen skal give lovning på, at der i den endelige aftale ligger en halvering af det særlige tilskud til kommuner med mange borgere med udenlandsk herkomst.

Det vil formentligt især ramme socialdemokratiske kommuner.

Samtidig ønsker Jakob Ellemann-Jensen, at personkredsen i forhandlingerne skal indsnævres, således at det kun er ministre, der forhandler med Venstre – og ikke også ordførere.

– Vi mener, det fremover skal være Venstre, der forhandler med regeringen, ikke med andre, siger han.

/ritzau/