Fiskere får millionpulje til at kompensere for lave fiskekvoter

Pulje på ti millioner kroner skal kompensere fiskere i Østersøen for stærkt faldende kvoter på sild og torsk.

Fiskere i Østersøen, der er trængte af lavere kvoter på torsk og sild, får mulighed for at søge økonomisk kompensation i en pulje på ti millioner kroner.

Det siger fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S).

– Jeg har stor forståelse for fiskernes situation i Østersøen, hvor det kan være umuligt at planlægge sin økonomi på basis af svindende fiskebestande.

– Derfor kommer vi nu med denne håndsrækning til fiskerne, som i løbet af i år kan søge om et større eller mindre beløb for at få styr på økonomien, siger han i en pressemeddelelse.

I år er fiskekvoterne på torsk og sild i Østersøen på henholdsvis 3806 ton og 3150 ton.

Det betyder, at torskekvoten er blevet reduceret med 60 procent, mens sildekvoten er reduceret med 65 procent i forhold til sidste år.

I henhold til EU-reglerne for statsstøtte kan en virksomhed modtage flere forskellige beløb, som samlet over tre år ikke må overstige 223.000 kroner, fremgår det af pressemeddelelsen.

Fiskeriorganisationerne skal inddrages i arbejdet med at få ordningen til at fungere bedst muligt, så den bliver aktuel at bruge for så mange fiskere som muligt.

– Samtidig skal vi selvfølgelig arbejde på at forbedre Østersøens miljøtilstand, så fiskebestandene får det bedre. Natur og erhverv skal gå hånd i hånd, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Hos Danmarks Fiskeriforening hilser formand Svend-Erik Andersen kompensationsordningen velkommen.

– Den rækker til en kompensation for de hårdest ramte fiskere. Vi er selvfølgelig glade for, at det nu er en mulighed, men det redder ikke hele verden.

– Men vi er glade for, at det er kommet i stand, og vi ser frem til, at der kommer en fornuftig fordeling af de ti millioner kroner, man nu har bevilget, siger han til Ritzau.

/ritzau/