Finanslov fjerner skattestop på tinglysning af bolig

Kommende boligejere landet over bliver berørt af den aftale om næste års finanslov, der er indgået mandag aften mellem regeringen, de tre støttepartier og Alternativet.

Tinglysning af bolig har været ramt af et skattestop, men kommer fremover til at følge løn og prisudvikling i samfundet, når borgere skal registrere deres bolig gennem det offentlige.

– Jeg tror, at en tinglysningsafgift selvfølgelig er noget, man skal betale, når man handler ejendom. Det er en del af den måde, vi finansierer vores velfærdssamfund på.

– Den stigning, vi har lagt op til, er helt fornuftig. Det er en prisregulering, det er ikke sådan, at vi sætter afgifter op. Det er bare, at de følger løn- og prisudvikling fremadrettet, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Tinglysningsafgiften bliver sat op hvert tredje år. Det finder sted første gang 1. marts 2020 og dernæst 1. januar 2023.

Enhedslisten har haft fokus på, at det ikke rammer socialt skævt, hvorfor man ikke øger skatten, men lader det følge samfundets udvikling.

– På disse områder følger det med løn- og prisudvikling, så det bliver relativt set ikke større afgifter, men det bliver ikke hele tiden lavere og lavere afgifter, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

Afgifterne på råstofmaterialer, bekæmpelsesmidler, spildevand og emballage sættes også op. Afgiftsstigningerne vil indbringe 70 millioner kroner mere i statskassen i 2020 stigende til 230 millioner kroner fra 2023 og frem.

En række af de nye tiltag øger velfærden, men det bliver finansieret med en række skattestigninger samt det økonomiske råderum, som er statens forventede økonomiske overskud frem mod 2025.

Afgiften på generationsskifte for familievirksomheder stiger fra seks til 15 procent, hvilket skal give en milliard ekstra kroner.

Regeringen og dens støttepartier vil også aflyse den planlagte skattelettelse på arbejdsgiverbetalt mobiltelefon.

De Radikale ville gerne have en ny afgift på CO2-udledning i forbindelse med flyrejser. Men det bliver ikke til noget ifølge finansministeren. De Radikale håber på at få det indført senere.

Til gengæld bliver der genindført en registreringsafgift på fly.

Prisen på en pakke cigaretter stiger fra de nuværende cirka 40 kroner til 60 kroner i 2022.

Afgiftssatsen på væddemål og onlinekasino skal stige fra 20 til 28 procent af bruttospilleindtægten.

/ritzau/