Forening: Udenlandske læger skal bestå dansk på folkeskoleniveau

Dialog mellem læge og patienter er helt afgørende for at stille diagnose, kunne forklare behandling og gøre opmærksom på farlige symptomer.

Derfor er det nødvendigt, at udenlandske læger bliver stillet sproglige krav. Det mener formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

– Vi synes, man skal stille samme krav til læger, der er uddannet indenfor EU, til læger, der er uddannet udenfor EU.

– Det vil sige, at de skal leve op til Danskprøve 3, hvilket svarer til dansk på niendeklasse-niveau, siger han.

Meldingen kommer, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker at indføre sprogkrav til udenlandske læger.

Ministeren har ikke et konkret forslag til sprogkrav på bordet, men han vil indkalde Danske Regioner til et møde, hvor nationale sprogkrav skal drøftes.

Hos Lægeforeningen mener formanden, at det er regionerne, der skal stille sprogundervisningen til rådighed for de udenlandske læger.

– Det er vigtigt at få rustet op med gode sprogtilbud og eksamener, så det bliver nemt og smooth at komme ind på det danske arbejdsmarked for udenlandske læger.

– Det er vigtigt at tiltrække udenlandske speciallæger til Danmark, som vi mangler rigtig mange af, siger Andreas Rudkjøbing.

Hos Danske Regioner er næstformand Ulla Astman (S) positiv over for sundhedsministerens invitation.

– Jeg er helt på linje med sundhedsministeren om, at det ikke er i orden, at patienter og pårørende ikke kan forstå, hvad læger siger, fordi de ikke taler dansk, siger Ulla Astman.

Danske Regioner vil også bringe det forslag til bordet, der lyder, at alle udenlandske læger skal kunne bestå Danskprøve 3. Dog er næstformanden også åben for, at kravet kan variere.

– Det kan være, at der skal være andre sprogkrav for dem, der har meget patientkontakt, end til dem, der kigger i et mikroskop hele dagen.

– Men man skal stadig kunne kommunikere med de øvrige kolleger og have forståelse af arbejdspladsen, siger Ulla Astman.

I 2017 var der ifølge DR mere end 2000 læger med udenlandsk baggrund ansat i Danmark.

/ritzau/