Der er stadig cirka seks millioner kroner tilbage af den støtteordning, som aktuelt er sat i bero. Arkivfoto: Berit Hvassum

Tilskud til billige flyrejser indefrosset – men vender tilbage i tre måneder

TRANSPORT

I hele december måned sidste år var det usædvanlig billigt at rejse til og fra Bornholm med fly for børn, unge, studerende, lærlinge, værnepligtige, pensionister, seniorer samt personer med handicap og deres eventuelle ledsagere.

Der var nemlig et ubegrænset antal billetter til 199 kroner pr. tur til salg til rejsende fra disse grupper.

Det skyldtes et ekstraordinært tilskud fra staten på 6,9 millioner kroner, som blev godkendt i EU den 30. november og trådte i kraft den 1. december.

Der var dog det problem med tilskuddet, påpegede DAT, som beflyver Bornholm, den 18. december i Bornholms Tidende: Det var umuligt at nå at bruge de 6,9 millioner kroner inden den 1. januar.

Direktør i DAT Jesper Rungholm vurderede, at flypassagererne kun ville få glæde af cirka 10 procent af de 6,9 millioner kroner i løbet af december, men kan i dag konstatere, at der dog blev brugt knapt én million kroner af pengene.

– Og når det blev til lidt mere, skyldes det Sveriges grænselukning, som øgede efterspørgslen, siger han.

Samme dag, altså den 18. december, sagde transportminister Benny Engelbrecht i avisen:

– Jeg er opmærksom på, at den danske luftfartsbranche fortsat befinder sig under voldsomt pres. Aftalen om luftfartspakken gælder kun i 2020, og midlerne kan ikke bare videreføres til 2021.

Samtidig kunne man dog også læse, at Venstre og de konservative i Folketinget lagde pres på regeringen for at forlænge støtteordningen med de billige billetter til og fra både Bornholm og Sønderborg.

Gavehumør

Juleaften viste det sig så, at Transportministeriet var i julehumør og klar til at uddele en julegave til den betrængte flybranche. Da kunne man nemlig under overskriften “Støtteordning for indenrigsflyvning forlænges i 3 måneder” læse blandt andet følgende på ministeriets hjemmeside:

“Partierne bag luftfartspakken er enige om at forlænge ordningen for prisrabatter for udvalgte passagergrupper på indenrigsflyvninger til Bornholm og Sønderborg. Ordningen vil dog ikke gælde fra 1. januar 2021”.

I en mail til Bornholms Tidende forklarer Transportministeriet:

“Regeringen, Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti blev i slutningen af 2020 enige om at forlænge støtteordningen, hvor der gives prisrabat til blandt andet ældre, unge, børn og folk med handikap på indenrigsflyvninger til Bornholm og Sønderborg i en samlet periode på 3 måneder. Partierne bag aftalen er også enige om, at støtteordningen først skal træde i kraft på et passende tidspunkt i 2021, når den sundhedsmæssige situation tilsiger, at det er formålstjenstligt at fremme flytrafikken igen. Det forventes, at partierne mødes igen i foråret 2021 for at aftale tidspunktet for aktivering af ordningen”.

 

 

DAT: Der skal seks måneder til

– Når vi i december måned kun nåede at bruge knapt én million af støttekronerne, viser det også, at det er umuligt at bruge de sidste seks millioner i løbet af tre måneder, siger direktør i DAT Jesper Rungholm om udmeldingen fra Transportministeriet om, at støtteordningen til specifikke rejsende på et tidspunkt vil blive genoptaget i en periode på netop tre måneder.

– Det indikerer allerede nu, at der vil brug for en forlængelse på yderligere tre måneder – altså, seks måneder i alt – og det vil der også rent trafikalt være brug for i 2021. Ingen i branchen regner med, at luftfart på nogen som helst måde kommer op på noget, der minder om normalt niveau før måske i 2023. Derfor vil der i resten af 2021 være behov for at skulle understøtte luftfart, og det gælder overalt – også på Bornholm. Det betyder, at det vil være rigtig fint, hvis man – når man frigiver pengene – med det samme beslutter sig for at sige, at der er seks måneder til at bruge dem i.

Har du nogen idé om, hvornår det kunne være fint at genåbne støtteordningen?

– Jeg vil sige det sådan: Når statsministeren meddeler, at nu ophører den nedlukning, som vi oplever nu, og man ikke længere fraråder, at man rejser, vil det være helt naturligt, at det er det, der skal til for hjælpe det hele i gang igen, siger Jesper Rungholm.