Bibliotekschef Jon Madsen fortæller, at de lokale biblioteker har skruet op for de digitale tilbud under den aktuelle nedlukning. Selv kan han godt lide at læse morgendagens nyheder, inden han går i seng. Arkivfoto: Allan Rieck

Bibliotekerne giver adgang til nyheder på 70 sprog

De fysiske tilbud er på grund af corona skruet ned til et minimum hos Bornholms Folkebiblioteker. Til gengæld er der skruet op for de digitale tilbud, så bornholmere blandt andet kan læse e-bøger, se film og læse nyheder i et væk.

KULTUR

De fysiske tilbud er på grund af corona skruet ned til et minimum hos Bornholms Folkebiblioteker. Til gengæld er der skruet op for de digitale tilbud, så bornholmere blandt andet kan læse e-bøger, se film og læse nyheder i et væk.

– Det vil sige, at der i øjeblikket er fri leg på Ereolen, hvor folk kan hente de e-bøger, som de ønsker at læse, og det er det samme på Filmstriben, hvor det er film, man henter ned. Der er også fri leg for øjeblikket, siger bibliotekschef Jon Madsen.

På Filmstriben plejer der at være et loft på fem film om måneden. Det skal man ifølge Jon Madsen gange med 10 i øjeblikket.

– Folk skal næsten ligge og se film i døgndrift for at ramme loftet, siger han.

Opera og magasiner

Film og e-bøger er ikke de eneste digitale tilbud, bibliotekerne har. På sin hjemmeside har Bornholms Folkebiblioteker lavet en oversigt over de såkaldte e-ressourcer, man kan få adgang til som låner.

– Det er noget, man bare kan gå på opdagelse i og forsyne sig frit med, gå på jagt efter ens egen hobby, eller hvad man nu interesser sig for, siger Jon Madsen.

Som eksempel nævner han klassisk musik, hvor det for tiden ikke er muligt at komme til de cd’er og dvd’er, bibliotekerne har stående. I stedet kan man gå ind på det digitale bibliotek, trykke på musik og finde nogle tilbud.

– Man har blandt andet mulighed for at læne sige tilbage og se en opera eller tre i en ganske fremragende opsætning. Alt sammen kvit og frit, og der går jo noget tid med at nyde en opera fra ende til anden, siger Jon Madsen.

Stigning i foråret

Der er også adgang til mere end 7.000 aviser og tidsskrifter fra hele verden på godt og vel 70 sprog, fortæller han.

– Det er sådan noget, som, jeg synes, er sjovt, for det betyder, at inden jeg går i seng, så kan jeg sidde og klikke ind på en australsk avis, og så får jeg nyheder fra i morgen, fordi der er en tidsforskel på 10 timer. Og så kan man da sige, at man er rimelig opdateret, siger bibliotekschefen.

I forbindelse med nedlukningen i foråret registrerede Bornholms Folkebiblioteker en stigning i benyttelsen af de såkaldte e-ressourcer på 50 procent. Hvis den aktuelle nedlukning fortsætter, forventer Jon Madsen noget lignende denne gang.