Pressefoto

Enorme vindmøller til energi-øen skal ligge 20 kilometer syd for Bornholm

Så ligger det fast, hvor de kæmpestore havvindmøller, der bliver udgangspunkt for Bornholm som energiø, kommer til at ligge: 20 kilometer syd og syd-vest for øen.

Placeringen er afgjort af partierne bag Folketingets klimaaftale. De har samtidig besluttet at begynde at undersøge et stort område i Nordsøen, hvor der senest næste forår skal findes placering til flere havvindmølleparker og endnu en energiø. Det bliver mindst 60 kilometer vest for Thorsminde, står det klart til en start.

“Ved energiøen Bornholm placeres vindmøllerne omkring 20 km. syd og sydvest for klippeøen. I Nordsøen er partierne blevet enige om at starte forberedelserne til forundersøgelserne for energiøen og havvindmøllerne”, hedder det i en pressemeddelelse fra Klima-, Energi og Forsyningsministeriet.

De to energiøer vil tilsammen kunne tredoble dansk strømproduktion fra havvindmøller og forsyne omkring fem millioner husstande i Danmark og vores nabolande med grøn strøm. Produktionen på fem gigawatt bliver cirka tre gange så meget energi, som de danske havvindmøller tilsammen producerer i dag.

– Vi træder nu ind i en ny epoke i det danske vindeventyr, og jeg vil gerne takke de andre partier i aftalen for et godt samarbejde omkring placeringen af verdens to første energiøer. Energiøerne vil være med til at øge mængden af vedvarende energi markant, og samtidig vil vi gøre det muligt at transformere den grønne strøm til brændstoffer til den tunge transport både til lands, til vands og i luften. Energiøerne leverer med andre ord den grønne strøm, som er forudsætningen for fremtidens klimaneutrale Danmark og Europa, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Som et af partierne bag aftalen melder Radikale ud, at hensyn til både den bornholmske befolkning og natur er blevet tænkt ind, da det blev besluttet, hvor vindmøllerne skal ligge.

– Jeg er glad for, at vi nu har truffet beslutning om, hvor verdens første energiø skal ligge. Det er endnu et skridt i den rigtige klimaretning og helt nødvendig for, at vi kan nå i mål med vores store visioner i 2030. Det har været vigtigt for mig, at der i beslutningen er taget højde for lokalbefolkningen og naturen ved Bornholm, siger klimaordfører Ruben Kidde (R).

Klimaministeriet kalder de to energi-øer “begyndelsen på en helt ny epoke i udbygningen af havvind, (der) vil cementere Danmarks position som verdens førende nation inden for grøn energi”. Dan Jørgensen er da heller ikke den eneste begejstrede politiker.

– Energiøer er et fantastisk fremtidsprojekt og er næste niveau af det danske vindeventyr. Det vil kræve innovation, der kan danne grundlag for nye eksporteventyr. Og så er det en kæmpe gevinst for klimaet, fordi vi med energiøerne kan levere endnu mere grøn strøm, der kan bruges – ikke kun i stikkontakterne – men også til brændstof, siger klimaordfører Tommy Ahlers (V).

– Danmark tager nu et skridt mere i retning af det fossilfrie samfund. Med den vindenergi, som de to energiøer producerer, skaber vi grundlaget for fremtidens energiproduktion og udvikling af de Power-to-X løsninger, der er forudsætningen for den grønne transformation, siger energi- og forsyningsordfører Egil Fabritius Hulgaard (K).

Klimaministeriet oplyser samtidig, at rigtig mange faktorer har spillet ind på, hvor vindmøllerne bliver placeret.

“Placeringerne af havvind ved Bornholm og bruttoområdet for energiøen i Nordsøen er valgt ud fra en grundig vurdering af de mest optimale produktionsforhold på baggrund af bl.a. vindressourcer og havdybde, samt skibsruter, eksisterende infrastruktur, fiskeri og miljøforhold”, hedder det i ministeriets pressemeddelelse.